Afbeelding
Foto: Freonen fan Fossylfrij Fryslân

Hoe om te gaan met krapte op Fries energienet?

Educatie

LEEUWARDEN - Het Friese energienet raakt vol, door het grote succes van onder andere zonnepanelenparken en zonnepanelendaken bij bedrijven. Sommige ondernemers kunnen daardoor geen zonnepanelen meer aansluiten of het aantal panelen op hun bedrijf niet meer uitbreiden. De zo fel begeerde energietransitie - oftewel van het Nederlandse (lees: Noordelijke) aardgas af met zijn allen - kan daardoor in gevaar te komen.

De groep van Friese bedrijven en overheden genaamd Freonen fan Fossylfrij Fryslân organiseert daarom een online Circulair Café om meningen en feiten uit te wisselen en waar mogelijk te komen tot oplossingen. Het online café geldt tevens als nieuwjaarsborrel voor de fossielvrije organisatie. De online bijeenkomst vindt plaats op donderdag 21 januari, georganiseerd door de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en Circulair Friesland.

Komt de energietransitie in gevaar?

Auke Hoekstra (onderzoeker bij de Technische Universiteit Eindhoven), Oeds Kuipers (relatiemanager bij netbeheerder Liander en Jan Zuidema (Ekwadraat, projectleider van het systeemintegratieproject op Energiecampus in Leeuwarden) gaan deels digitaal en deels live op locatie met elkaar in gesprek over de uitdagingen van en oplossingen voor krapte op het (Friese) energienet.

Bekendmaking nieuwe directeur van Circulair Friesland

Ook Bouwe de Boer (Freonen fan Fossylfrij Fryslân) zit als sidekick aan tafel. John Vernooij (Omrin, Circulair Friesland) schuift aan om de nieuwe directeur van Circulair Friesland bekend te maken. Moderator Frans Debets leidt de middag in goede banen en zorgt voor een levendige discussie.

Afval omzetten, plastic soep, zonne-auto en circulaire economie

Belangstellenden kunnen digitaal aanschuiven via een livestream. Via de chat kunnen zij zelf rechtstreeks deelnemen en direct vragen stellen. Zoals altijd wordt het programma aangevuld met een aantal pitches. Deze keer zijn dat Pottle (wil de verpakkingsindustrie transformeren door afval om te zetten in waarde), Sterke Yerke (vraagt aandacht voor de plastic soep door bouw Sterke Yerke IV), Top Dutch (over de reis naar Australië met een zonne-auto door studenten uit de regio) en Heleentje Swart (Circulair Friesland, SPARK the Movement) over de Week van de Circulaire Economie 2021.

Hier aanmelden:

Het Circulair Café vindt plaats op donderdag 21 januari en duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyn-T1q1cwkekI2EvsTQ3XPQTk6UjDFIp7QfSjy-mfYTJU0g/viewform?gxids=7628,. De dag voorafgaand aan het event krijg je dan de link naar de livestream in je mailbox.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00