Afbeelding
Foto: Richard de Boer

Terugblik van Brandweer Nieuwehorne op bijzonder 2020

Algemeen

Het brandweerkorps van Nieuwehorne heeft net als vele brandweerkorpsen een bijzonder jaar beleefd. De vrijwilligers konden niet meer wekelijks oefenen, door de coronaregels, maar moesten wel oefenen want worden uiteraard wel geacht goed geoefend te zijn om adequaat op calamiteiten te kunnen reageren. De brandweer van Nieuwehorne verwoord het jaar 2020 als volgt:

“Een jaar die we niet snel zullen vergeten. Door het corona virus gingen we van wekelijks oefenen en elkaar vaak zien naar niet meer oefenen en elkaar zo weinig mogelijk zien alleen bij een uitruk, En dat viel zwaar. Ondanks het corona virus kunnen we als post Nieuwehorne net zoals in 2019 weer terug kijken op een druk jaar voor onze post. We zijn afgelopen jaar wederom 40 keer uitgereden: 21 keer onder prio 1 en 19 keer onder prio 2.”

‘Helaas twee dodelijke verkeersongevallen’

“Van een aantal serieuze branden tot een paar gaslekkages, van een kat uit een boom tot een aantal auto brandjes, maar ook een tweetal verkeersongevallen met helaas een dodelijke slachtoffer, alles wat dit werk zo veelzijdig, mooi en soms ook ingrijpend maakt kwam ook dit jaar weer aan bod. Het was ook het jaar van ons specialistische team. We zijn maar liefst 13 keer uitgereden met ons mest incident team!”

“Van Bantega tot Haulerwijk en van Allingawier tot aan Boijl, we zijn in veel plaatsen geweest om daar onze collega’s te ondersteunen. Ook afgelopen jaar slaagden er 2 aspiranten die mogen zich nu manschap A noemen en nog 2 zijn halverwege de opleiding. Ook zijn wij een bevelvoerder rijker die is namelijk geslaagd voor zijn opleiding. Ook hadden we dit jaar 4 jubilarissen alle 4 deze mannen waren 25 jaar bij de brandweer! Samen goed voor 100 jaar brandweer ervaring!!!”

Koninklijke onderscheidingen en gepast huwelijksfeest

“Drie werden geridderd door de burgemeester en 1 werd op een ludieke manier geridderd door onze loco burgemeester! Op 4 september is 1 van onze aspiranten getrouwd en met in achtneming van de maatregelen hebben we dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Deze versiering is later die week als stunt terug gevonden bij een collega van post Brandweer Tjalleberd in zijn tuin.”

Aan brandweerchallenge werd goed gehoor gegeven

“Omdat de demonstraties op koningsdag dit jaar niet doorgingen hadden we op onze Facebook pagina een heuse brandweer challenge bedacht, en daar hebben we erg leuke inzendingen van terug gekregen van jong en oud. En onze Facebook pagina groeide dit jaar uit tot bijna 1000 volgers (later deze week meer hier over). Als brandweer Nieuwehorne willen we jullie bedanken voor alle positieve reacties van afgelopen jaar op ons vrijwilligers werk!”

“De eerste twee uitrukken van dit jaar zijn alweer een feit, Wat 2021 ons verder gaat brengen? is bij de brandweer niet te voorspellen. Wat we wel zeker weten is dat we er alles aan zullen doen om ook komend jaar weer 24/7 voor jullie inzetbaar te zijn!”

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00