Afbeelding

Friese groei corona besmettingen blijft ernstig volgens GGD

Zorg & Welzijn Corona nieuws

GGD Fryslân meldt dat de groei van het aantal corona besmettingen afgelopen week dertig procent is geweest. Dat is tien procent lager dan de week ervoor, maar het is nog steeds ernstig. Wat overigens is toegenomen, dat is de eenzaamheid onder de mensen. Dat blijkt uit een panelonderzoek

Het gevoel van eenzaamheid onder Friezen neemt toe, blijkt uit dat onderzoek van de GGD. Driekwart van de Friezen viert Kerst thuis. Vanwege Kerst brengt GGD Fryslân dit weekbericht een dag eerder uit dan gebruikelijk en beslaat het een periode van zes in plaats van zeven dagen. In de afgelopen zes dagen kwamen er 1533 besmettingen bij, gemiddeld 256 per dag. Een week eerder waren er 1387 infecties in zeven dagen. Dit was met 198 per dag ruim een kwart minder. 

De zwaardere lockdown waar Nederland nu in zit, is anderhalve week geleden afgekondigd. Het effect daarvan in de cijfers is pas na de Kerstdagen te verwachten. Opvallend is dat het aantal besmettingen onder ouderen sterker oploopt dan in andere leeftijdsgroepen. Dit geldt voor zowel vijftigers, zestigers als zeventigplussers. Voor het eerst in weken noteerde Leeuwarden meer besmettingen dan Súdwest-Fryslân.

Meer eenzame mensen dan tijdens eerste corona golf

Iets meer dan de helft van de Friezen voelt zich eenzaam in deze coronaperiode. Dit blijkt uit panelonderzoek van GGD Fryslân onder 2282 inwoners. Dit is een aanmerkelijk groter deel van de bevolking dan in de eerste coronagolf. Toen voelde de helft van de jongeren zich eenzaam en bleef het percentage in andere leeftijdsgroepen lager. Jongeren tot 25 jaar ervaren vaker psychische klachten dan andere leeftijdsgroepen, zij voelen zich ook vaker eenzaam.

Ondanks de lastige tijd heeft 88 procent van de deelnemers begrip voor maximaal drie gasten thuis met Kerst, dit is wel minder hoog dan bij andere maatregelen. Een verklaring kan zijn dat deze beperking een beetje (32%) dan wel heel veel (25%) impact heeft op de deelnemers.Toch zegt 82% zich eraan te gaan houden. De meesten vieren kerst thuis (75%) of bij familie (20%), een klein deel viert het bij vrienden (1%) of doet iets anders (3%).

Met de Kerstdagen in zicht hebben de artsen infectieziektebestrijding van GGD Fryslân hun zorgen geuit over de verspreiding van het virus doordat mensen elkaar opzoeken. Zelfs binnen de beperkingen die het kabinet heeft opgelegd, kan het virus hiervoor voldoende gelegenheid krijgen.

Voorbereiding vaccinaties in WTC Expo gaat gewoon door

De voorbereidingen voor het vaccineren in WTC Expo in Leeuwarden gaan tijdens de kerstvakantie door. Het vaccineren van zorgmedewerkers start op 18 januari. De werving van medewerkers voor vaccinatiewerkzaamheden in het komende half jaar heeft onder personeel van zorginstellingen en Veiligheidsregio inmiddels 325 reacties opgeleverd. Uit dit aantal blijkt de grote bereidheid om hieraan een steentje bij te dragen. Het gaat naast ‘prikkers’ om onder anderen gastheren- en vrouwen, parkeerwachten en artsen. De externe werving van personeel is eveneens gestart.

Voor de zesde week op rij is het aantal tests gestegen dat de GGD afnam. In de afgelopen zes dagen zijn er 11.460 gedaan, 1910 per dag. Vorige week waren dit er 13.157 in zeven dagen, 1880 per dag. In Heerenveen ging de zesde testlocatie van GGD Fryslân open.

Zo’n 7,5 procent van de geteste mensen heeft het virus

Sinds begin maart zijn inmiddels meer dan een half miljoen inwoners van Noord-Nederland getest op corona, van wie ruim 170.000 uit Fryslân. Het betekent dat ruwweg één op de vier Friezen een keer getest is. Bij 12.862 inwoners van de provincie is het virus aangetroffen, zo’n 7,5 procent van de groep die gecontroleerd is. Deze week is het overlijden van drie mensen met het virus gemeld bij de GGD en kwamen er negen ziekenhuisopnames bij.

Het aantal nieuwe positieve tests in de gemeenten in de afgelopen zes dagen: Leeuwarden 284, Súdwest-Fryslân 270, Waadhoeke 145, Noardeast-Fryslân 126, De Fryske Marren 116, Smallingerland 97, Achtkarspelen 89, Dantumadiel 78, Heerenveen 67, Weststellingwerf 66, Opsterland 51, Tytsjerksteradiel 51, Ooststellingwerf 44, Ameland 27, Harlingen 17,Terschelling 4, Vlieland 1 en Schiermonnikoog 0.

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 54 minuten geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 18 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen gisteren
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00