Afbeelding

Geld beschikbaar voor jeugdactiviteiten tijdens lockdown

Zorg & Welzijn

Het kabinet heeft zestig miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten waarmee tijdens de huidige lockdown activiteiten voor jongeren kunnen worden georganiseerd. De lockdown levert nieuwe uitdagingen om voor en met jongeren veilige activiteiten te organiseren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) roept gemeenten op om goed te kijken naar elkaars creatieve ideeën en in gesprek te blijven met jongeren over waar ze zelf behoefte aan hebben.

Voor jeugd tot 18 jaar zijn sportactiviteiten in de buitenlucht onder begeleiding nog steeds mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn de Wingergames, voetbaltoernooien en het openstellen van sportverenigingen voor leden en niet-leden. De organisatoren van de Wintergames hebben besloten hun sportactiviteiten te verdelen over de hele winterperiode tot 1 maart.

Gamewedstrijden en andere digitale ontmoetingsplekken

Ook kunnen jongerenwerkers voor kwetsbare jongeren uit achterstandswijken (of risicogroepjongeren) indoor activiteiten organiseren in de gebruikelijke jongerenwerklocaties zoals buurthuizen en wijkcentra. Daarnaast kunnen ook online-activiteiten en evenementen doorgang vinden. Voorbeelden hiervan zijn gamewedstrijden, nieuwjaarsquiz Join Us en digitale ontmoetingsplekken.

Dertig projecten inmiddels verzameld

Op de website van de Vereniging Nederlandse Vereniging zijn inmiddels zo’n dertig ideeën en projecten verzameld waar vanuit gemeenten aan wordt gewerkt in het kader van het Jeugdpakket. Een praktisch stappenplan over hoe gemeenten dit kunnen aanpakken vind je op deze internetpagina https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Gemeenten/Oud-en-nieuw-2020-activiteiten-voor-jongeren

De gemeenten die aan dit Jeugdpakket meedoen krijgen het budget in januari uitgekeerd. Het is de bedoeling dat het geld wordt ingezet voor activiteiten vanaf de Kerstperiode tot aan april volgend jaar.

Ook voor mentale gezondheidsondersteuning jeugd en jongeren

Het Jeugdpakket wordt ook gebruikt om in te zetten op ondersteuning van de mentale gezondheid van jeugd en jongeren, onder andere door te zorgen voor beschikbaarheid van laagdrempelige (digitale) hulp. In deze coronatijd ervaren jongeren meer mentale gezondheidsproblemen dan andere leeftijdsgroepen.

Als jongeren last hebben van somberheid of angstgevoelens dan kunnen ze laagdrempelige hulp vinden via de website Jongeren Hulp Online | Vind direct anoniem hulp, waar zes organisaties snel, anoniem en gratis hulp bieden.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00