Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte Foto: Rijksoverheid.nl

Hier de nieuwste corona-maatregelen die ingaan op dinsdag 15 december

Zorg & Welzijn

Minister-president Mark Rutte heeft maandagavond om 19.00 uur zijn toespraak gehouden waarin hij de nieuwste vergaande coronaregels heeft verteld. Om een lang verhaal kort te maken: het is weer strenger geworden. Deze harde lockdown zal zeker tot en met dinsdag 19 januari zal gelden. Wat kan er tot die tijd niet meer en wat nog wel? Hieronder vind je de belangrijkste veranderingen.

Van woensdag 16 december tot maandag 18 januari blijven de scholen en kinderopvang gesloten. Alle niet-essentiële winkels blijven vanaf dinsdag 15 december 0.00 uur gesloten. Supermarkten, slagers, bakkers, drogisterijen, tankstations en opticiens blijven open, net als weekmarkten. Doorstroomlocaties worden gesloten. Denk aan pretparken, casino’s, bioscopen, theaters en andere culturele instellingen. Bibliotheken blijven open voor het ophalen en inleveren van boeken.Buurthuizen blijven open voor kwetsbare personen.

Sportscholen en contactberoepen

Mensen met een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, kunnen voorlopig niet werken. Mensen met een zorgberoep, zoals tandartsen en fysiotherapeuten, zijn hiervan uitgezonderd. Sauna’s, sportscholen en zwembaden gaan dicht. Buiten sporten mag nog wel, maar maximaal met twee personen op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden kunnen niet meer. Buitensportlocaties blijven ook open voor mensen jonger dan achttien jaar. Zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Scholen en kinderopvang vanaf woensdag dicht

Basisscholen en middelbare scholen gaan woensdag dicht en moeten dan zoveel mogelijk online onderwijs aanbieden. Ouders met vitale beroepen kunnen hun kinderen wel laten opvangen. Het gaat om ouders die bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie werken. Kinderen in het examenjaar mogen wel naar school. De kinderopvang moet dicht, maar mag kinderen van ouders met essentiële beroepen en kwetsbare kinderen blijven opvangen.Ook het hoger onderwijs gaat dicht en gaat over op online onderwijs.Het praktijkonderwijs blijft open.

Thuis en buiten

Thuis mag je nog maximaal twee gasten ontvangen, behalve tijdens de kerstdagen op 24, 25 en 26 december. Dan zijn drie gasten toegestaan.Buiten mag je met maximaal twee mensen op straat lopen, maar je moet wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Voor huishoudens geldt een uitzondering.

Hotels en horeca

Hotels blijven open, maar mogen hun gasten geen eten meer serveren. Ook roomservice op de kamers is niet meer toegestaan.De overige horeca, waaronder cafés en restaurants, blijven dicht.Je mag nog wel eten en drinken afhalen bij horeca. De topsportcompetities, waaronder de Eredivisie in het voetbal, mogen doorgaan, maar wel zonder publiek. Dat was ook al het geval. Gebedshuizen zoals kerken en moskeeën blijven open.

Reizen

Het openbaar vervoer blijft wel rijden, maar is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Voor buitenlandse reizen geldt het dringende advies om die niet te boeken tot half maart, alleen als ze strikt noodzakelijk zijn.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00