De Foar Elkoar Sjop (weggeefwinkel) in Heerenveen. Van links naar rechts: Van de groep ME&D Mireille Spoelstra, Julian Spoelstra, Marline Wolthuizen en van de Sjop: Valentijn Kongolo, Hans Bakker (voorzitter van de stichting), Gosse Spiekhout (secretaris) en Mohammed Alhawasi.
De Foar Elkoar Sjop (weggeefwinkel) in Heerenveen. Van links naar rechts: Van de groep ME&D Mireille Spoelstra, Julian Spoelstra, Marline Wolthuizen en van de Sjop: Valentijn Kongolo, Hans Bakker (voorzitter van de stichting), Gosse Spiekhout (secretaris) en Mohammed Alhawasi.

Meer dan 300 winterjassen opgehaald met de actie “Geef een jas, verwarm een hart”

Samenleving

De jongvolwassenengroep Meet, Eat & Discover van de PKN-gemeente Trinitas in Heerenveen heeft meer dan 300 jassen opgehaald voor kledingbank het Winkeltje in Wolvega en de Foar Elkoar Sjop in Heerenveen. De actie “Geef een jas, verwarm een hart” werd daarmee een daverend succes. Marion Gerrits van de jongvolwassenengroep praat ons bij over het ontstaan van de actie.

Geloof omzetten in daden

“Naast dat we elkaar ontmoeten en (geloofs)thema’s bespreken, wilden we ons graag inzetten voor de maatschappij. Het geloof omzetten in daden. Na de zomervakantie zijn we met de groep bij elkaar gekomen en begonnen met brainstormen. Daarop ontstond het idee voor een winterjassenactie. Toen we de actie startten, was natuurlijk niet te overzien hoeveel jassen er uiteindelijk opgehaald zouden worden. Al heel snel bleek dat de actie zo succesvol was, dat we besloten nog een winkel blij te maken met de winterjassen”.

Hartverwarmende respons

Op zes verschillende plaatsen in Heerenveen konden jassen worden ingeleverd. Dat er zoveel respons op zou komen, had Gerrits nooit durven dromen: “In totaal zijn er 313 jassen ingezameld. Dit waren zowel kinderjassen als jassen voor volwassenen. Er zaten echter ook nog heel veel zakken met mutsen, sjaals en andere accessoires bij. Dat was echt geweldig om te zien”.

Waarom het Winkeltje en de Foar Elkoar Sjop?

De jongvolwassengroep stuitte uiteindelijk op het Winkeltje in Wolvega via Google. Voor de groep was de hoofdzaak uiteindelijk om hulp te kunnen bieden aan de mensen die het moeilijk hebben. Voor wie dat dan is, maakt in principe niet uit. Tiny Mulder van het Winkeltje in Wolvega reageerde direct enthousiast op het idee en aanhangers vol met jassen werden bij het Winkeltje gebracht. Doordat het Winkeltje echter niet de capaciteit had om zoveel jassen in ontvangst te nemen, werd besloten om de andere helft van de jassen aan de Foar Elkoar Sjop in Heerenveen te doneren.

Voldoening

Zowel kledingbank het Winkeltje in Wolvega, als de Foar Elkoar Sjop zijn erg blij met de actie. Tiny Mulder van het Winkeltje geeft aan dat de kledingbank pas vernieuwd is en dat ze hiermee wat meer bekendheid hoopt te krijgen onder de mensen.

Ook de Foar Elkoar Sjop vond het een fantastische actie. Anderhalf uur nadat de jassen in de winkel hingen, zei Gosse Spiekhout, secretaris van In Moaie Dei: “Er zijn vandaag al 23 gezinnen van jassen voorzien. Het loopt storm, mensen staan nog in de rij te wachten”.

Dat de winkels er zo blij mee zijn, geeft Gerrits enorm veel voldoening: “Het feit dat er een rij met mensen voor de winkel staat voor een winterjas, dat geeft aan dat het doel zeker geslaagd is. Fijn dat we zoveel mensen blij hebben kunnen maken. Zeker in corona-tijd en in de wintermaanden voelt het goed om iets te kunnen betekenen voor de mensen die het moeilijk hebben”.

Nieuwe actie

De jongvolwassengroep hoopt in het voorjaar weer een mooie actie te kunnen organiseren.

Vrijwilligers en de groep ME&D in het Winkeltje te Wolvega
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00