Vrijwilliger Aafke Wierenga helpt u graag bij Dorcas in Heerenveen
Vrijwilliger Aafke Wierenga helpt u graag bij Dorcas in Heerenveen Foto: eigen foto

Aafke Wieringa vrijwilliger bij Dorcas Heerenveen: ‘Het is mooi om mensen te kunnen helpen’

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Met het doen van iets kleins kun je al veel betekenen voor een ander. In Nederland zijn er gelukkig talloze vrijwilligers, mantelzorgers en andere actieve burgers die zich onbetaald inzitten voor anderen of het goede doel. Op 7 december is het de Nationale Vrijwilligersdag en worden zij door gemeenten en andere instellingen in het zonnetje gezet. Aafke Wierenga (67) vindt het een mooi initiatief. “Ik hoop dat hierdoor zich nog meer vrijwilligers gaan aanmelden.”

Wierenga werkt in de Dorcas winkel in Heerenveen, de kringloopwinkel gevestigd in een oude zuivelfabriek. De opbrengst van de tweedehands spullen is bestemd voor de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. “Het is een heel mooie organisatie die daadwerkelijk de armste mensen helpen. Er is hulp voor iedereen die het nodig heeft.” Met de opbrengst van jouw aankoop werkt de organisatie aan het creëren van sociale vangnetten rondom kwetsbare mensen, zodat zij de zorg krijgen die zij nodig hebben. Daarnaast bieden ze noodhulp aan slachtoffers van een ramp, crisis of oorlog. De naam Dorcas is dan ook niet zo maar een naam. “Het komt uit de Bijbel en is een verwijzing naar een vrouw die speciaal voor arme mensen kleren maakte’, legt Wierenga uit.

Veertig winkels

Het Dorcas-avontuur begint bij Dirk Jan Groot die in de jaren tachtig hulp wil bieden aan mensen in Oost-Europa die vanwege hun geloof vervolgd worden. “Vanuit zijn huis in Andijk opent hij een winkeltje met spullen in de hoop op die manier wat geld in te zamelen. Dat liep zo goed, dat hij het al snel niet meer vanuit huis kon bolwerken.” De stichting heeft inmiddels 40 winkels in Nederland. Die in Heerenveen is relatief nieuw en pas sinds mei 2019 open. Wierenga steunt de christelijke hulporganisatie al jaren financieel, maar werkt sinds een aantal jaren ook in hun winkels. De laatste anderhalf jaar dus in de vestiging aan de Heremaweg 20.

Hoewel de winkel in Heerenveen open is, zijn er landelijk nog aardig wat vestigingen gesloten. Vanwege corona is het te risicovol, omdat de meeste vrijwilligers die er werken toch wat ouder en dus kwetsbaarder zijn. “Wij hebben een relatief jong team, waardoor wij wel weer open konden. Maar ook in onze winkel is de impact merkbaar.” Ze vertelt dat er enorm veel spullen zijn ingebracht tijdens de eerste lockdown. En nog steeds zijn mensen flink aan het opruimen. “We moeten daardoor selectiever zijn in wat we aannemen. We hebben immers maar een beperkte opslag, dus nemen we alleen dat aan waarvan we denken dat het echt verkocht gaat worden. Alle kringloopwinkels lopen tegen dit probleem aan, maar gelukkig hebben de mensen daar alle begrip voor.” Wel benadruk ze hoe fijn het is dat mensen tegenwoordig steeds meer nadenken over hergebruik van spullen. “Recyclen is zo belangrijk voor het milieu. Dus gooi nooit zo maar iets weg, het meeste kan echt hergebruikt worden.”

Advies op maat

Wierenga staat dus geregeld bij de inname van spullen, toch is de kledingafdeling vooral haar domein. “Maar ik sta ook achter de kassa en houd me ook bezig met het ordenen van de retrospullen. Wat ik ook erg leuk vind.” Haar werk bestaat vooral uit het uitzoeken en ophangen van kleding. De voorraad aanvullen en zorgen dat het netjes blijft. Ook helpt ze dames met het uitzoeken van een bepaald kledingstuk. “Het is mooi om mensen te kunnen helpen. We hebben vaste klanten waarvan je weet wat ze mooi vinden en wat ze zoeken. Daar help ik mee en ik geef advies. Die interactie is leuk. Evenals het werken met mijn collega’s: het is een mooi team van harde werkers. Het is ook gezellig, want je maakt met iedereen een praatje.” Toch is dat niet de drijfveer voor Wierenga. “Het gaat me vooral om het feit dat ik dit voor Dorcas doe, voor het goede doel. Ik heb zelf jaren in de zorg gewerkt en was graag naar het buitenland gegaan om de mensen daar te helpen. Dat is er nooit van gekomen, dus draag ik op deze manier een steentje bij.”

Koekjesinkoop

Hoewel ze dus eerste keus heeft op de kledingafdeling, gebeurt het maar zelden dat ze iets voor zichzelf mee neemt. Puur omdat er te weinig tijd voor is. Want naast het verzorgen van de kledingafdeling, regelt ze ook de koekjesinkoop. “Dat is iets nieuws wat Dorcas aan het uitproberen is. Het gaat goed, dus dat is heel leuk.” Om de paar weken komt er iemand langs die partijen koekjes opkoopt, waarbij Wierenga het lekkers uitzoekt om te verkopen. “De koffiehoek is natuurlijk vanwege corona gesloten, dus staan de verpakte koekjes uitgestald bij de kassa.”

Vrijwilligers nodig

Dat ze erg betrokken is bij de stichting blijkt wel uit al het werk dat ze verzet. In principe werkt ze twee dagen per week als vrijwilliger voor Dorcas, maar in de praktijk is het vaak meer. “Het is er druk en we hebben een tekort aan mensen. We hebben een mooi clubje en als je ziet wat we allemaal doen en wat het resultaat is, mogen we trots zijn. Maar eigenlijk hebben we meer mensen nodig. Dus als er mensen geïnteresseerd zijn, kijk onze website of kom langs in de winkel!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00