Alette Postuma van Haarcentrum Noord Nederland
Alette Postuma van Haarcentrum Noord Nederland

Alette Postuma van Haarcentrum Noord Nederland: “Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is met haarstukken”

Zakelijk

HEERENVEEN - 60% van de Nederlanders krijgt ooit te maken met ongewenst haarverlies. Niet alleen ouderen, maar ook vier op de tien jongeren tussen de 18 en 25 jaar krijgen te maken met dunner wordend haar. Het verlies van haar heeft een grote psychologische impact. Als haarspecialiste weet Alette Postuma van Haarcentrum Noord Nederland dat maar al te goed. Zij helpt dagelijks deze mensen door hen te voorzien van een prachtige pruik of haarstuk, vaak niet meer te onderscheiden van echt: “De tijd dat je van een kilometer kon zien dat iemand een pruik had zijn we lang voorbij.”

Het is dik twintig jaar geleden als Alette, toendertijd nog kapster, voor het eerst in aanraking komt met haarwerken. De eigenaren van een haarwerkzaak in Heerenveen laten haar weten dat ze wilden stoppen en Alette neemt hun klantenbestand over. Ze deed de nodige cursussen, liet zich certificeren en ontvangt het ANKO-certificaat, maar het meeste leert ze tijdens het werken: “Het werk past bij mij,” vertelt ze, “Er komen veel verschillende mensen langs. Mijn vaste klanten hebben vaak permanente haarproblemen, zoals alopecia of Trichotillomanie. Inmiddels heb ik ze heel goed leren kennen en zij mij. Die persoonlijke connectie vind ik fijn in mijn werk. Ik weet wat ze willen en zij weten wat ze van mij mogen verwachten. Dat zorgt voor een luchtige sfeer. Het vaak echt gezellig in de zaak.”

Met haar vaste klanten bouwt Alette dus bijna een persoonlijke relatie op, vooral omdat zij vaak terugkomen naar de zaak om hun haarwerk te onderhouden. Dat doet Alette ook: “Je kan niet met je haarstukje naar de gewone kapper. Pruiken en haarstukken moet je op een andere manier verzorgen en stylen. Er zijn mensen die elke twee weken langskomen zodat ik hun pruik kan krullen of stijlen, maar er zijn ook klanten die één keer per jaar een nieuw haarstukje komen halen, omdat de oude aan vervanging toe is.” Naast haar vaste klanten helpt Alette ook mannen en vrouwen die door chemotherapie tijdelijk hun haar moeten missen. Ze merkt dat deze mensen vaak iets anders nodig hebben dan haar vaste klanten: “Haarstukken zijn er in verschillende soorten en aan elke soort hangt een ander prijskaartje. Als je wilt dat je haarstuk volledig van echt haar is gemaakt, dan kost dat meer dan dat je een pruik neemt die voor een deel of helemaal synthetisch is. Het is maar net waar je naar op zoek bent.”

Alette vindt de klanten die chemotherapie krijgen altijd heel stoer: “Voor hen heb ik altijd zo’n respect. Op een gegeven moment moet dan toch dat haar eraf. Ik vraag dan vaak of ze dat niet liever zonder spiegel willen doen, maar nee hoor, dat hoeft niet. Het is wat het is, zeggen ze dan.” Deze klanten krijgen ook vaak voorrang bij Alette: “Je kunt nooit voorspellen of je haar gaat verliezen en wanneer. Als ze bellen met de boodschap; het is zover, dan maak ik tijd voor ze vrij.”

Dankzij de ontwikkelingen in haar branche zijn haarstukken, zelfs die synthetische, vaak niet meer van echt te onderscheiden: “De tijd dat je van een kilometer afstand kan zien dat iemand een pruik draagt is voorbij. Haarstukken zijn nu zo verfijnd dat het bijna niet opvalt.” Wat ook helpt is dat Alette meer dan twintig jaar ervaring op zak heeft: “Je kan niet zomaar een haarstukje plaatsen. Je moet ook oog hebben voor de klant nog heeft. Mannen die bijvoorbeeld een kale plek op hun hoofd hebben, hebben vaak aan de zijkant wat dunner haar. Als je dan een haarstukje plaatst met een hele bos haar, dan valt dat natuurlijk op.”

Alette merkt dagelijks hoe belangrijk haar is voor iemand: “Vrouwen hebben het er vaak moeilijker mee, maar ook mannen balen van haarverlies. Mensen hebben vaak niet door hoe belangrijk haar is, tot ze het verliezen. Kijk maar eens in de spiegel als je een nieuw jasjes past, dan ga je ook gelijk even je haar goed doen. Iedereen weet wel hoe vervelend het is als je haar niet goed zit. Als je echt haarproblemen hebt, dan kun je daar heel erg mee zitten.”

Ze merkt dat er een taboe ligt op het onderwerp, maar ook dat mensen niet weten wat er allemaal kan: “Soms zeggen klanten; had ik dit maar drie jaar eerder gedaan. De schaamte en gebrek aan kennis zorgen ervoor dat iemand soms heel lang wacht om hulp te zoeken.” Ze benadrukt daarnaast dat het gebruik van pruiken en haarstukken veel vaker gebeurt dan je misschien denkt: “Op de tv heeft iedereen eentje, denk je echt dat dat allemaal puur natuur is?” Ondanks die schaamte en onwetendheid is het altijd gezellig in de zaak van Alette: “Meestal zitten ze binnen een kwartier lachend op de stoel. Het is heel dankbaar werk. Mensen voelen zich echt beter in hun vel met zo’n haarstukje. Dat ik daaraan kan bijdragen is prachtig. Ik vind het mooi dat mensen mij vertrouwen, ik ben ook altijd eerlijk. Als ik denk dat iets niet op die manier mooi gaat zitten, dan zeg ik het, of als hun wensen eigenlijk niet kunnen. Ik kom er altijd wel uit! We maken er iets moois van.”

Wilt u weten wat Alette voor u kan doen, neem dan vooral contact met haar op. Vrijblijvend en discreet kan ze u helpen op zoek naar het perfecte haarstuk.

Haarcentrum Noord Nederland

Schans 31, 8441 AB Heerenveen (op afspraak)
Tel. 06 - 1094 7058
info@haarcentrum.net
https://haarcentrum.net/

Afbeelding
Afbeelding
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00