Afbeelding
Foto: Archieffoto Provincie Fryslân

De winter nadert: eerste strooiwagens vannacht op pad geweest

Algemeen

De strooiwagens van de provincie Fryslân zijn afgelopen nacht voor het eerst dit jaar weer op weg geweest om ervoor te zorgen dat de wegen niet glad worden vanwege de nacht vorst. De winter nadert. Je mag er echter niet honderd procent op rekenen dat het wegdek echt stroef is, zo blijkt. “Soms is het niet mogelijk om gladheid te voorkomen, maar strooien we om de gevolgen van gladheid zo veel mogelijk te beperken”, meldt de provincie.

De provincie strooit ondertussen ook met interessante feiten over het bestrooien van de wegen in de provincie. Wist je bijvoorbeeld dat er in de provincie Fryslân zeven strooi steunpunten zijn? Dat er 3200 ton basis capaciteit strooizout is?

Vijf miljoen vierkante meter aan wegoppervlak
Weet je bijvoorbeeld ook dat de provincie over maar liefst vijf miljoen vierkante meter weg strooit? Dat er 19 opzetstrooiers zijn, 22 aanhangstrooiers, 64 sneeuwploegen zijn en dat zeven Friese ondernemers meehelpen in de uitvoering én dat de provincie samenwerkt met Rijkswaterstaat en verschillende gemeenten?

De wagens zijn live te volgen
Met dank aan moderne GPS-technieken is het tegenwoordig zelfs mogelijk voor iedereen om de strooiwagens live te volgen. Je kunt ze vinden op de kaart die je vindt op deze link: https://www.fryslan.frl/beleidsthemas/gladheidsbestrijding_41582?pk_campaign=Redirects&pk_kwd=gladheidsbestrijding

Op de kaart zie je de strooiroutes van de provinciale wegen en er wordt een groene lijn getoond wanneer de strooier daadwerkelijk aan het strooien is en in sommige gevallen als de machine wordt opgestart. De routes worden getoond van de afgelopen 12 uur. Zodra er binnen 12 uur op dezelfde route niets is gestrooid, verdwijnt de lijn van de kaart.

Is er niks te zien op de kaart, dan is er de afgelopen 12 uur niet gestrooid. De lijn bestaat uit allemaal stippen, elke strooier geeft elke 5 seconden zijn status en locatie door wanneer er gestrooid wordt. Elke tien minuten wordt de route ververst en is te zien welke route de strooiwagen heeft afgelegd.

Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 18 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
De ondertekening door minister Hugo de Jonge (rechts) en Commissaris Arno Brok (links). In het midden Eke Folkerts.
Nieuwe afspraken voor versterken Friese taal en cultuur Cultuur 11 apr, 18:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00