Afbeelding

‘Altijd opletten met kinderen in het verkeer’

Educatie

Veilig Verkeer Nederland organiseert ook dit jaar weer de ‘Scholen zijn weer begonnen’-actie. Anouck Veenstra, projectleider Veilig Verkeer Nederland in Fryslân, is vanaf augustus weer volop bezig de basisscholen en gemeenten te informeren en assisteren bij de actie, alles wordt weer in gang gezet. “Kinderen blijven kinderen, je moet als automobilist in het verkeer altijd opletten want ze kunnen zomaar iets onverwachts doen.”

De vrijwilligers en beroepskrachten van VVN maken zich sterk voor een verkeersveiliger Fryslân. In Fryslân organiseren ze acties en projecten voor basisscholen, voortgezet onderwijs en burgers. Voor een overzicht en filmpjes van de projecten die gefinancierd worden vanuit het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF) kun je terecht op hun website. Daarnaast helpt VVN wijken, dorpen en scholen met het verkeersveiliger maken van de omgeving.

Vooral de overgang voor kinderen van lokale basisschool naar het voortgezet onderwijs, dat meestal in een drukkere plaats met een langere route is, is voor kinderen in het verkeer behoorlijk wennen. “Onze campagne is in eerste instantie vooral gericht op het voortgezet onderwijs en dan ook met name op de automobilisten.” Maar is eigenlijk aandacht voor scholieren van alle leeftijden.

Kinderen die altijd door hun ouders in de auto naar school zijn gebracht, hebben het moeilijk zodra hun ouders dat niet meer doen en ze zelf verantwoordelijk zijn. “We merken dat ze dan erg moeten wennen en nog veel ervaring op moeten doen”, zegt Anouck. Voor basisschoolkinderen is er dan ook de actie ‘op voeten en fietsen naar school’ oftewel laat de kinderen zelf naar school lopen of fietsen, dat is goed voor hun verkeersinzicht.

Voor alle groepen van de basisscholen is een actie bedacht. Zo krijgen de leerlingen van groep 1 en 2 een speciale Vertelplaat, dat is een kleurplaat waarmee kinderen worden geattendeerd op hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen bewegen. Kleine doch essentiële onderwerpen als ‘stoep is stop’ worden in de groep besproken zodat ze leren stoppen en uitkijken bij het oversteken van een weg.

Fryslân heeft een luxe situatie ten opzichte van andere provincies: hier zijn twee projectleiders aangesteld die scholen bezoeken en projecten aanbieden dankzij een subsidie van het ROF. Anouck is er eentje van. De projectleiders werken veel samen met de Fietsersbond, de ANWB en andere partnersom samen met gemeenten zoveel mogelijk scholen aan te haken. Spandoeken die over de weg worden gespannen om het verkeer erop te wijzen hangen niet overal. “De gemeenten zijn daar voor verantwoordelijk, niet elke gemeente doet daar aan mee. Gemeenten moeten ze zelf ophangen en niet elke gemeente doet dat.” Smallingerland doet dat bijvoorbeeld wel, Leeuwarden niet.

Ook social media wordt ingezet om de doelgroepen te bereiken en ook de scholen krijgen mailings en nieuwsbrieven over hoe ze hun kinderen kunnen informeren. “Scholen kunnen ons ook gratis inhuren voor het geven van gastlessen. Leraren hebben het over het algemeen al druk genoeg en kunnen deze verkeerslessen met een gerust hart aan ons overlaten.” Dankzij financiële steun van het ROF kunnen de gastlessen gratis op de scholen geven.

Gratis gastlessen op scholen

Wil je meer weten over de acties, wil je verkeerslessen op je school of anderszins contact leggen: kijk op de link www.vvn.nl/in-je-buurt/fryslan En daar vind je benodigde gegevens van de Friese medewerkers, die graag meewerken aan een grote verkeersveiligheid in onze provincie.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 14 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 16 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00