donderdag 6 augustus, 2020 23:56
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Of je nu je bruiloft uitstelt, afblaast of toch door laat gaan, geniet van elkaar.
Of je nu je bruiloft uitstelt, afblaast of toch door laat gaan, geniet van elkaar.

Vanaf juli weer meer trouwgasten welkom

Geen maximaal aantal gasten meer

FRIESLAND - Sommige mensen dromen al jaren van een sprookjesbruiloft, anderen willen het liefst dat het zo snel mogelijk weer voorbij is en weer anderen vinden het traditionele huwelijksfeest ouderwets en zoeken naar andere manieren om de liefde te vieren. Hoe dan ook zien die liefdesfeesten, of het nou in de kerk, op het strand of in het gemeentehuis is, er totaal anders uit door de coronacrisis. Nu het trouwseizoen weer begonnen is zocht RondOm Vandaag uit: wat mag er?

De antwoord op die vraag is heel afhankelijk van het moment wanneer je deze krant open hebt geslagen. Is het nog juni, dan mogen er maar dertig mensen aanwezig zijn op uw bruiloftsfeest. Dat is inclusief het bruidspaar maar exclusief personeel en geldt voor zowel godsdienstige plechtigheden als seculiere feesten. Vanaf 1 juli worden de maatregelen (mogelijk) wat versoepelt en kan het blijde paar meer gasten uitnodigen en is er geen maximaal aantal gasten meer.

Toch zegt het aantal gasten dat je kan uitnodigen niet alles, omdat dit heel afhankelijk is van waar het feestje is. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar 100 gasten uitnodigen in een klein kerkje. Het daadwerkelijke aantal gasten is erg afhankelijk van hoe je de overige maatregelen kan doorvoeren. Anderhalve meter is hierin leidend. Als elke gast anderhalve meter kan aanhouden dan is er geen limiet aan het aantal gasten die jullie bruiloft bijwonen. Daarnaast moeten ook de andere corona-maatregelen in acht gehouden worden. Dat betekent dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om goed en vaak hun handen te wassen en droog te maken (gebruik hiervoor papieren zakdoekjes, ook handige voor emotionele ouders, zusjes, broertjes en exen).

Sommige paren zien een bruiloft met minder genodigden niet zitten. Het probleem is alleen dat bruiloften die zijn afgelast vanwege corona niet automatisch verzekerd zijn. Dat betekent dat je kan fluiten naar het geld dat je al hebt betaald voor bijvoorbeeld catering of de locatie.

Laat je je huwelijk dus toch voltrekken, dan moet je er rekening mee houden dat het niet zo gaat gebeuren als dat je van te voren gepland had. Het kan zijn dat je een andere locatie moet kiezen en dat je minder gasten mag uitnodigen. Je mag niet zomaar overal trouwen namelijk. In Sudwest-Fryslan zijn er vier aangewezen trouwlocaties. In Sneek, Bolsward en Workum kun je terecht in de trouwzaal van het stadhuis (40, 50 en 40 plekken), in IJlst kun je terecht in de raadzaal van het gemeentehuis, wat 80 zitplaatsen heeft. De stadhuizen in Workum en Bolsward zijn minder toegankelijk voor invaliden. Daarnaast kan je een eenmalige trouwlocatie aanvragen, maar deze moet wel aan een aantal eisen voldoen. Deze vind je allemaal op de website van de gemeente. Hoe dan ook, jullie huwelijk zal er iets anders uitzien dat dat jullie van te voren bedacht hadden. Hoeveel waarde hechten jullie aan een groot feest met veel genodigden? Sommigen zullen dit niet belangrijk vinden en een corona-proof bruiloft zou dan perfect zijn. Andere willen wel hun bruiloft met zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van hun liefde en dat is ook mooi. Zij doen er beter aan om de bruiloft uit stellen. Of je nu je bruiloft uitstelt, afblaast of toch door laat gaan, geniet van elkaar. Uiteindelijk is de liefde het belangrijkste aspect van een bruiloft.

Meer berichten