Afbeelding

Provincie wil Lelylijn voor Noordelijke economie

Algemeen

Provincie Fryslân wil erg graag de Lelylijn op de landelijke agenda zetten en het gerealiseerd zien. Volgens de provincie levert deze spoorlijn van Amsterdam naar Bremen en door Fryslân forse reistijdwinst op, veel nieuwe passagiers in de trein én is het in de exploitatie ook nog eens kostendekkend. De Lelylijn is voor Nederland een goede investering, zegt de provincie.

Deze snelle spoorlijn tussen de Randstad en Noord-Nederland moet worden opgenomen in het nationale Toekomstbeeld OV 2040. Die conclusie trekt de provinsje Fryslân uit een ‘potentie-onderzoek’ dat is gemaakt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de drie noordelijke provincies. Gekeken is naar drie varianten voor sneller openbaar vervoer tussen de Randstad en Groningen/Fryslân: bestaand spoor, nieuw spoor en een hoogwaardige busverbinding.

Maximaal 200 kilometer per uur
Die laatste variant valt af. Maar over bestaand spoor (Amsterdam-Zwolle-Groningen/Leeuwarden) en nieuw spoor (de Lelylijn) is tussen Randstad en Noorden substantiële reistijdwinst haalbaar: respectievelijk 30 tot 40 minuten, waarbij een nieuw spoor bovendien goedkoper lijkt. Treinen moeten dan in beide varianten maximaal 200 kilometer per uur gaan rijden.

Volgens de Friese gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder is daarmee voor Nederland een schaalsprong binnen bereik. ,,Zo verbind je landsdelen aan elkaar en creëer je synergie, passend bij belangrijke ambities van het Rijk. Die snelle verbinding is daarom een nationaal belang. De Lelylijn zorgt bovendien voor een robuuste aansluiting van het Noorden op de rest van het land.’’

Volgens onderzoek kostendekkende exploitatie
Fokkens noemt het belangrijk dat de Lelylijn volgens het onderzoek kostendekkend te exploiteren is. Ook trekt deze nieuwe snelle trein per etmaal zeker 22.500 reizigers, waarvan ongeveer de helft nu nog niet met openbaar vervoer reist.

Het potentie-onderzoek is opgesteld door Studio Bereikbaar, INNO-V, Syconomy en Dona Stedenbouw. Fryslân steunt de aanbeveling om nu verdere scenario’s te onderzoeken en te vergelijken.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00