Afbeelding

Harry uit Heerenveen interviewde de grote rocksterren der aarde

Persoonlijke verhalen

Van Mick Jagger en alle andere Rolling Stones tot Take That, Spice Girls, Johny Cash, Jerry Lee Lewis: popjournalist Harry de Jong uit Heerenveen interviewde in 45 jaar alle wereldsterren uit de Rock & Roll. Zijn bijzondere boek ‘De duivel ligt altijd op de loer’ van bijna zevenhonderd pagina’s met de leukste interviews is lovend ontvangen door onder andere dagblad De Telegraaf. De tweede druk van het boek komt eraan.

“Dat is toch geweldig”, lacht de Heerenvener, die zo langzamerhand een echte Bekende Fries is geworden. Als sidekick en vlogger bij Omrop Fryslân’s muziekprogramma Noardewyn en de nationale en provinciale aandacht voor zijn boek wordt hij steeds meer herkend en erkend. De gepensioneerde journalist van de Heerenveense Courant is lokaal uiteraard al een bekende verschijning.

Zijn haardos is in de loop van de 45 jaar nog altijd op dezelfde wijze gedrapeerd rond zijn hoofd, geknoopt in paardenstaart met enkele vrijgevochten losse haren bij zijn oren. Slechts de kleur is veranderd, van donker naar grijs en wit. De bril en de onderzoekende oplettende blik is gebleven en zijn kenmerkende lach eveneens.

Die ‘gewone’ lokale journalist heeft toch maar mooi even de wereldsterren van Rock&Roll geïnterviewd. Drie dagen per
week werkte hij in vaste dienst bij de lokale krant en de rest van de week als freelancer voor muziekbladen als Revolver, Lust for Life en Aloha en voor de provinciale dagbladen die aangesloten waren bij de GPD, de geassocieerde persdiensten.

Japan, Australië, Fryslân

“Ook ben ik erg trots dat enkele van mijn verhalen in de Australische ‘Rolling Stone’ zijn gepubliceerd en, in de HUMO en ook in de Japanse ‘Times’.” Nu hij met pensioen is bij de Heerenveense Courant kan de 67-jarige helemaal ‘los’ met zijn betaalde hobby. Binnenkort komt een door hem geschreven boek uit over popgroep De Kast, die de Friese taal op nummer 1 van de nationale hitlijsten kreeg en Harry interviewde alle bandleden. Ook is net zijn boek verschenen over de Friese familie die de Kooiaap heeft uitgevonden: een erg succesvolle kleine vorkheftruck.

Harry gaat lekker door. “Elke maand schrijf ik ook recensies voor muziekbladen, zo’n tien cd’s per maand. Het is heerlijk dat ik altijd van ‘de pen’ heb kunnen leven en dat ik er nog steeds mee bezig kan zijn. Dat ik artiesten uit de rock&roll ben gaan interviewen is ontstaan uit een hobby, een persoonlijke interesse en ik ben een erg gelukkig man dat ik het heb weten te realiseren dat ik ze te spreken heb gekregen en af en toe nog krijg.”

Vanwege de corona crisis reist Harry nu niet de wereld over, maar gaat alles per telefoon en computer. “Het heeft ertoe geleid dat ik ook een corona-dagboek ben bij gaan houden, over wat de corona crisis voor invloed heeft op de artiesten. Iedereen dacht dat corona wel snel voorbij zou zijn, maar het kan best eens lang duren. Dan is het mooi als je de omstandigheden van nu later kunt teruglezen want dit zou best eens een bijzondere tijd kunnen zijn."

Mick Jagger is eigenlijk heel gewoon

Een belangrijk thema in zijn werk is te laten zien dat de wereldsterren ook maar gewone mensen zijn. Harry wil graag de mens ontdekken achter de facade, achter het plaatje van de rockster en ontdekken hoe zo’n persoon werkelijk is. Voor zover
de geïnterviewden het toestaan is het Harry behoorlijk goed gelukt. Zo bleek bijvoor-beeld Rolling Stones-icoon Mick Jagger een hele gewone man.

“Mensen om mij heen die van het interview wisten zeiden: ‘Nu ga je God ontmoeten'. Zo’n gevoel had ik zelf ook wel een beetje. Maar hij ging tegenover mij zitten met de handen tussen de knieën, zijn rug een beetje voorover gebogen. Eigenlijk een beetje timide. Dat bevestigde het beeld wat ik eigenlijk altijd al had van rocksterren en wat ik mooi vind om te ontdekken, namelijk dat grootheid niet bestaat.”

Helden van Take That super onzeker

“Ze zijn gewone mensen die toevallig ergens heel erg goed in zijn”, zegt Harry. Zijn ontmoeting met de helden van Take That bevestigde dat beeld. Terwijl buiten het hotel tienermeiden uit de hele wereld uit hun dak gingen om een glimp van de bandleden te zien, zaten er in het hotel vier onzekere jongens. “Dat gaf me het gevoel dat ze zoveel aan-dacht eigenlijk niet verdienden.”

Harry wil niet zeggen dat rocksterren geen aandacht verdienen, maar vindt dat het vooral over hun muziek moet gaan. Persoons-verheerlijking is overdreven, de kranten zouden moeten schrijven over de inhoud van de muziek en niet allerlei persoonlijke details moeten opkloppen. Gelukkig heeft Harry enkele media gevonden die wel verhalen met zoveel mogelijk inhoud willen plaatsen.

Geen standaard interviewstijl

Zijn interviewstijl is allesbehalve standaard. Zo zit de vraag ‘Hoe denk je over God’ standaard in het repertoire, want Harry wil weten hoe de sterren in het leven staan en tegen het leven aankijken. Hij wil weten wat ze bezighoudt, wat hen triggert, hoe ze denken en doen. Dat lukt bij de ene rockster beter dan bij de andere. Harry komt door zijn geïnteresseerde houding erg ver. “Dat komt wellicht omdat ik vind dat je als interviewer geen ego moet hebben. Ik laat hen vertellen zonder dat ik mijn eigen mening wil doordrukken. Er zijn teveel interviewers die hun ego willen laten zien en dat gaat ten koste van de inhoud." Harry zet het liefst een pot thee, rookt relaxed een shagje met ze en komt gezellig en huiselijk ‘to the point’.

De Rolling Stones, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Dolly Parton, Mark Knopfler, Ray Manzarek van The Doors (in dat interview komt ‘De duivel ligt altijd op de loer’ aan bod), Cliff Morrison (zoon van Jim), Bee Gees, Jo Cocker, Meat Loaf, Status Quo, Kris Kristofferson, Spice Girls: je kunt het zo gek niet  bedenken of Harry heeft ze geïnterviewd. 

In zijn boek heeft hij een selectie gemaakt van de 45 jaar, want lang niet alle interviews konden erin. Via de website van de uitgeverij   Band of Books (www.bandofbooks.nl) kun je het bestellen. “Ik ben een gelukkig man dat ik zoiets heb kunnen maken”, zegt Harry tevreden.

Afbeelding
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 50 minuten geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 50 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport gisteren
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00