Afbeelding
Foto: SJB Media / Stefan Ammerlaan

Bekende Fries Sipke Jan Bousema: Over het mooie relaxte én seksueel diverse Fryslân

Persoonlijke verhalen

Fryslân is prachtig, zegt televisiepresentator en documentairemaker Sipke Jan Bousema. Hij woont er weer met veel plezier, in zijn voormalige ouderlijk huis in Wyns. Na jaren van werken als presentator bij televisieprogramma’s in Hilversum en wonen in Amsterdam is het heerlijk weer terug te zijn. De openheid, de ruimte, de relaxte mensen. Slechts één dingetje ontbrak tot dit jaar nog: de status van regenboogprovincie en de regenboogvlag in top op het provinciehuis.

“Want je kunt als Friezen van elkaar wel weten dat je relaxed, open en ruimdenkend bent, maar je mag het ook laten zien en horen”, zegt Sipke Jan (42). Vooral tieners die in hun coming-out fase zitten hebben behoefte aan veiligheid en erkenning, aan duidelijkheid dat het oké is om anders te zijn, dat iedereen zichzelf mag en kan zijn en dat seksuele diversiteit geaccepteerd is.

Regenboogvlag voor homo-acceptatie

Op 27 mei dit jaar gaat de provincie Fryslân stemmen of het regenboogprovincie wordt, daarmee actief beleid gaat maken en onder andere op speciale dagen in het jaar de regenboogvlag op het provinciehuis gaat hijsen. Er lijkt inmiddels op papier een meerderheid voor te zijn. Sipke Jan zijn mediaaandacht op radio, televisie en in kranten in combinatie met lobbywerk langs politieke partijen heeft waarschijnlijk succes gehad.

In 2013 kwam Sipke Jan televisiedocumentaire Strijders voor de Liefde uit. De NTR heeft die in de week van de Gay Pride uitgezonden. Hij ging in binnen- en buitenland op zoek naar de mannen en vrouwen die een dagelijkse strijd moeten leveren om hun liefde openlijk en veilig te mogen uiten.
“Het maken ervan beviel me zo goed, dat ik me verder ben gaan ontwikkelen in het
maken van documentaires en het vertellen van verhalen.”

Zijn media en communicatiebureau SJB

Media is inmiddels een bedrijf geworden met meerdere personen in dienst en met ver-schillende bedrijven en instanties waar het voor in actie komt. Van het bedrijf Oreel tot Omrop Fryslân, de AFÛK, NHLStenden en ook in Rotterdam en elders in de Randstad werkt SJB Media voor bedrijven waar het onder
andere medewerkers traint en via beelden verhalen over de bedrijven de wereld in brengt. “Bij NHLStenden geef ik een dag in de week les bij de opleiding Creating Business en help de opleiding mede vorm geven. Het ondersteunen van talenten op dit gebied doe ik erg graag.”

Van Veronica tot NCRV

Hij heeft alles in de praktijk geleerd, zonder media-opleiding. “Ik was altijd zelf op onderzoek uit. Op mijn achttiende heb ik mij aangemeld bij Club Veronica en mocht daar in opleiding. Op mijn achtste ben ik al eens met mijn vader en een vriendje bij de NCRV geweest en ik ben er toen al allerlei vrijwilligerswerk voor gaan doen. Ik heb onder andere ook busreizen georganiseerd vanuit Damwoude naar de studio’s in Hilversum, met publiek voor televisieprogramma’s.”

Sipke Jan leerde er organiseren en presenteerde er gaandeweg ook steeds meer programma’s. Van radio tot televisie, met enkele jaren het Junior Eurovisie Songfestival en Opsporing Verzocht als hoogtepunten. Uiteindelijk kwam hij erachter dat het werken op de achtergrond hem beter bevalt. “Ik heb lang zelf op het ‘podium’ gestaan en vind het nu mooier om anderen daarin te begeleiden. Dat geeft me veel voldoening.”

“Amsterdam is nog altijd dichtbij en ik vind de kwaliteit van leven over het algemeen hier beter" 

Kantoor in Wyns en Amsterdam

SJB Media heeft kantoren in Wyns en in Amsterdam. Dankzij de moderne technieken kun je bijna overal vandaan werken. Dat is mooi, want Friesland heeft te maken met een brain-drain en Sipke Jan laat zien dat je vanuit Noord Nederland ook uitstekend voor bedrijven uit andere gebieden kunt werken. Zo kun je ook de hoger opgeleide mensen laten zien dat je hier behalve prima kunt wonen ook prima kunt werken. Dat komt de Noordelijke economie ten goede.

Kwaliteit van wonen en werken

Zijn verhuizing van Amsterdam naar Wyns bevalt hem goed. “Ik hou van Fryslân. Het is hier rustig wonen en een heerlijke plek om op te laden. Ik weet het nu zeker dat ik hier nooit weer weg wil. Amsterdam is nog altijd dichtbij en ik vind de kwaliteit van leven over het algemeen hier beter.” Bijkomend ‘voordeel’ is dat hij zijn vader makkelijk kan bezoeken, die verblijft in het nieuwe zorghuis Noordvliet in Leeuwarden vanwege dementie.

“Mijn broer en ik hebben een intense periode achter de rug en mede daarom is het heerlijk om te zien hoe er in het zorghuis en het aangrenzende Odensehuis met onze vader wordt omgegaan. De sfeer is ontspannen, er is veel begrip, het is een prachtig initiatief.
Hij kan er zichzelf zijn, voelt zich er prettig en dat is ontzettend belangrijk.”

Jezelf zijn is ontzettend belangrijk. Vooral voor mensen zoals Sipke Jan die qua seksuele voorkeur anders zijn dan de meesten om het zo maar uit te drukken. Ook hij mag zichzelf zijn. Hij heeft er wel wat meer moeite voor moeten doen om dat te bereiken dan de gemiddelde mens. “Zolang het woord homo nog vaak wordt gebruikt als scheldwoord, blijft het zelfs in Fryslân moeilijk voor jongeren om voor je geaardheid uit te komen.”

 Homo-acceptatie bij voetbalclubs

Bij verschillende Friese voetbalverenigingen hangt inmiddels de combinatievlag in top. Die vlag combineert de Friese pompeblêdenvlag met de regenboogvlag om aan te geven dat iedereen met welke geaardheid dan ook volledig welkom is. “Drachtster Boys was de eerste voetbalvereniging. Daarna volgden VV Buitenpost, Be Quick Dokkum, VV Dokkum en VV Heerenveen. Andere verenigingen mogen zich daar uiteraard ook altijd bij aansluiten.”

“Wij als Friezen zijn best open minded, maar dat moeten we natuurlijk wel laten zien en horen"

 Er zijn gratis workshops voor sportverenigingen en scholen over hoe je goed kunt omgaan met onderwerpen zoals seksuele diversiteit. Sipke Jan is hier in de provincie ook bij betrokken en doet dat in samenwerking met de John Blankenstein Foundation, de KNVB en het het COC. “Ik ben er eigenlijk best trots op dat zoveel voetbalclubs al mee doen en dit onderwerp bespreekbaar maken. Het is belangrijk dat sportverenigingen weten dat ze het niet alleen hoeven te doen, dat ze hulp van experts kunnen inschakelen.”

Genoemde regenboogvlag en combinatievlag worden onder andere in top gehangen bij speciale dagen zoals Roze Zaterdag en Coming Out Day. “Wij als Friezen zijn best open minded, maar dat moeten we natuurlijk wel laten zien en horen. Dat kan met deze vlag, die is een extra ‘tool’ daarvoor. Jezelf kunnen zijn, geaccepteerd worden en erbij horen in de maatschappij is uiteindelijk toch het mooiste wat er is.”

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 6 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00