zaterdag 30 mei, 2020 20:54
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

Koopwoningen 7 procent duurder in maart, huisprijzen nooit zo hoog geweest

FRIESLAND - Bestaande koopwoningen waren in maart 7,0 procent duurder dan in maart 2019. Deze prijsstijging is wat hoger dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Stijgende trend prijzen koopwoningen

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In maart 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit.

Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in maart 45,6 procent hoger.

De effecten van de coronacrisis op de woningmarkt

In de rapportage prijsontwikkeling van de maand maart lijken de gevolgen van de coronacrisis nog niet tot nauwelijks zichtbaar. Echter maandag publiceerde het Kadaster een onderzoek naar de aanvraag van woninginformatie door particulieren waaruit bleek dat er wel een schrikreactie zichtbaar is geweest.

Kadaster

Het Kadaster registreert en verstrekt gegevens over de ligging van vastgoed in Nederland. En de rechten die daar bij horen, zoals eigendom en hypotheek. Dat geldt ook voor schepen, luchtvaartuigen en (ondergrondse) netwerken. Onze wettelijke taak zorgt voor rechtszekerheid: het is voor iedereen duidelijk wie welke rechten heeft. Samen met andere overheden zorgen we ervoor dat de geografische informatie van Nederland goed te raadplegen is. Dit doen we tegen zo laag mogelijke kosten.

De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest als in het eerste kwartaal van 2020. Een bestaande koopwoning was bij verkoop gemiddeld 6,6 procent duurder dan een jaar eerder. In alle provincies waren in het eerste kwartaal van 2020 bestaande koopwoningen duurder dan een jaar eerder.

Meer berichten
 
CustomHtml_3