Paleis van Justitie, Wilhelminaplein, Fries Museum, Leeuwarden
Paleis van Justitie, Wilhelminaplein, Fries Museum, Leeuwarden Foto: Raimond Spekking

Friesland als eerste uit de intelligente lockdown, een slim idee?

Algemeen

FRIESLAND - Onze provincie lijkt een goede grip te hebben op de verspreiding van het virus. Het aantal zieke mensen en ziekenhuisopnames blijft, in vergelijking met de rest van Nederland, gelukkig laag. Daarom wordt stilletjes gefluisterd dat de Noordelijke provincies misschien de eerste zullen zijn die een aantal maatregelen mogen laten vallen? Is dat eigenlijk wel een goed idee?

Volgens de deskundigen in ieder geval wel. Zo noemt Sake de Vlas, hoogleraar infectieziektemodellering, het een ‘heel logische optie’ in het AD. Volgens hem is het een goed idee om te starten met de Noordelijke provincies en daar de lockdown voorzichtig af te schalen. Het infectie niveau moet dat nauwlettend in de gaten worden gehouden met tests en contactonderzoek. 

Net als wat Rutte en De Jonge aankaarten in de persconferentie van deze week, zijn een aantal ankerpunten belangrijk voor je de lockdown gaat afschalen. Zo moet de druk op de zorg niet te hoog worden, moeten kwetsbare en oudere mensen beschermd worden en moet er inzicht zijn en blijven op de verspreiding van het virus. Friesland, Groningen en Drenthe lijken op het eerste gezicht het makkelijkste aan deze voorwaarden te voldoen. 

De druk op de zorg mag niet te hoog worden

Feitelijk houdt dit in dat de capaciteit op de IC’s niet mag worden overschreden. Voor de crisis was de IC capaciteit in Friesland 46 (bedden), waarvan er 20 in het MCL in Leeuwarden. Dit is inmiddels al flink opgeschaald. De IC-capaciteit in het MCL is verdubbeld en ook in andere ziekenhuis zijn er meer IC-bedden gekomen. Friese ziekenhuis delen sinds de uitbraak van het coronavirus niet meer hoeveel IC-bedden er bezet zijn. Dit doen zij omdat deze cijfers vaak verkeerd worden geïnterpreteerd. 

Voor de overheid bepaalt of de lockdown hier versoepeld kan worden, zal er nauw contact zijn met de ziekenhuizen in onze provincie. Er zal gekeken worden naar de huidige bezetting en hoeveel ruimte hier nog is. 

Kwetsbare en oudere mensen moeten beschermd worden

Het is extreem onwaarschijnlijk dat het openen van de deuren van zorgcentra behoort tot één van de eerste stappen van het loslaten van de lockdown. Hiermee zouden we het leven van veel mensen op het spel zetten. Door de deuren van zorgcentra dicht te houden en het bezoeken van opa, oma, pake en beppe nog af te raden zouden we een grote groep kwetsbare mensen kunnen beschermen.

Dit vraagt aan de ene kant beleid en aan de andere kant verantwoordelijkheid van onszelf. Door het omzeilen of negeren van bepaalde maatregelen (vooral de maatregelen die ouderen en kwetsbaren beschermen) brengen we niet alleen onze eigen geliefden in gevaar, maar iedereen in hun buurt. Het is dus van belang dat we, ook als andere maatregelen versoepelt worden, vol houden. Door nu al te laten zien dat we ons beste beentje voor willen zetten, laten we zien dat men ons ook kan vertrouwen met flexibele maatregelen. Op dit moment hebben we ons eigen lot in handen. Blijven we weg van elkaar, spreken we niet af in parken en brengen we niet massaal ons afval naar de milieustraat, dan zou het zomaar kunnen dat het leven voor ons er iets makkelijker uit komt te zien. 

Er moet inzicht zijn (en blijven) op de verspreiding van het virus

Hoe meer we testen, hoe beter het beeld wordt van de verspreiding in Friesland. Hiervoor hebben we een grote testcapaciteit nodig. Volgens deskundigen is dit geen probleem. De afgelopen weken is de testcapaciteit in Friesland, Groningen en Drenthe zo opgeschaald dat ze nu meer kunnen testen dan wat ze doen. Daar zit dus nog aardig wat ruimte. 

Zo lang er in Friesland niet massale uitbraken zijn van het coronavirus kan de GGD hun contactonderzoeken efficiënt en nauwkeurig doen. Wat je ziet in bijvoorbeeld Brabant, is dat zoveel mensen nu besmet zijn, dat contactonderzoek nauwelijks werkt en ook vaak geen zin heeft. Met een lage besmettingsgraad kan contactonderzoek uitgevoerd worden, maar het wordt een heel ander verhaal als de besmettingsgraad hoger is. Dan kan de GGD het niet aan. Om dit te voorkomen moet en wordt er ook gekeken naar technische oplossing als een app. Of we dit willen is weer een andere kwestie. 

Een slim idee of niet?

Aan de ene kant ligt het voor de hand om de maatregelen allereerst in het Noorden te versoepelen. We hebben genoeg IC- en testcapaciteit en hebben in de afgelopen weken laten zien dat we ons goed houden aan de intelligente lockdown. Daarnaast is mooi meegenomen dat de bevolkingsdichtheid in Friesland veel lager is dan bijvoorbeeld in Noord Holland en het dus sowieso makkelijker is om afstand te houden. 

Aan de andere kant krijg je een beetje het gevoel dat we proefdiertjes zijn. Wat nu als we de situatie totaal onderschatten, kunnen we dan nog op tijd weer in lockdown gaan? Het liefst willen we zo weinig mogelijk Friese slachtoffers, is het dan niet beter om iets langer binnen te blijven? Uiteindelijk zal de overheid, in overleg met het crisisteam, ziekenhuizen en lokale bestuurders de beslissing nemen. Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden, ziet het niet zo zitten. Hij zegt in het AD dat de risico’s van het coronavirus in Friesland even groot zijn als in de rest van Nederland. 

Friesland uit de lockdown, wat vind jij? Reageer op onze Facebookpagina!

Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 4 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00