maandag 1 juni, 2020 11:22
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto:

Dertien oudere films die de nieuwe generatie echt moet kijken

Je hebt alle tijd van de wereld om films te kijken nu de kroeg leegdrinken geen optie meer voor je is. RondOm vandaag heeft Met behulp van ouderen dertien films uitgekozen voor jou zodat jij je geen moment gaat vervelen dit weekend. 

Rain man (1988) 

Als de vader van de egocentrische Charlie Babbit komt te overlijden, komt hij erachter dat hij nog een broer heeft in en tehuis. De broer erft zo’n beetje het hele vermogen fan paps en dat zit charlie toch niet lekker, dus hij besluit hem op te gaan zoeken. Samen gaan ze op pad en leren ze elkaar beter kennen.

Kijkwijzer: twaalf plus, Bevat geweld, seks, angst, grof taalgebruik, discriminatie, en drugs/alcoholgebruik. 

Schindler’s list (1993)

Oskar Schindler is de eigenaar van een potten en pannen fabriek. De tweede Wereldoorlog is net begonnen en de zaken gaan slecht. De Joden mogen bijna niets meer en moeten in getto’s (woonwijken waar alleen maar Joden wonen) gaan wonen. Schindler is van plan om Joden te laten werken voor zijn fabriek om ze zo van de dood te redden.

Kijkwijzer: twaalf plus, bevat geweld, angst, seks, discriminatie, en drugs/alcoholgebruik.

The longest day (1962)

In 1998 overweldigde Steven Spielberg het filmpubliek met een wel erg realistisch aanvoelende recreatie van D-Day, maar wie dacht dat dit de enige indrukwekkende filmische visie is van de invasie van Normandië heeft het mis. 36 jaar geleden was er namelijk al een film die de kijkers en oorlogsveteranden net zo bezig hield en waar Spielbergs film het een en ander aan verschuldigd is, en die film heet ‘The Longest Day.

Kijkwijzer: 6 plus, bevat angst, seks, discriminatie, en drugs, en/ of alcoholgebruik. 

Ben-hur (1959)

In Ben-Hur draait het om de prins Judah Ben-Hur (Jack Huston) die wordt beschuldigd van verraad door zijn geadopteerde broer Messala (Toby Kebbell), een officier in het Romeinse leger. Als straf wordt hij gedwongen tot slavernij, maar na zijn ontsnapping keert hij jaren later terug om wraak te nemen op zijn broer.

Kijkwijzer: zes plus, bevat geweld en milde angst. 

Saturday night fever (1977)

Tony Manero (Johnny Travolta) is werkzaam bij een verfwinkel in Brooklyn. Zijn saaie en uitzichtloze leven vindt iedere zaterdagavond zijn hoogtepunt. Dan trekt Tony zijn shirt met brede revers, zijn broek met welvende pijpen en zijn schoenen met plateauzolen aan en gaat hij op weg naar de enige plek waar hij gezien wordt als een god en niet als een gewone kluns. Op de dansvloer is Tony de onbetwiste koning en daardoor bijzonder populair bij velen. Zijn vrienden zien in Tony hun grote held en kijken erg tegen hem op.

Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Turks fruit

De beeldhouwer Erik Vonk (Rutger Hauer) heeft een turbulent en losbandig liefdesleven tot hij zijn grote liefde Olga Stapels (Monique van de Ven) ontmoet. Na een korte, hevige en gepassioneerde relatie trouwen beide. Dit tegen de zin van Olga’s moeder (Tonny Huurdeman). Totaal verliefd trekt het stel zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een fantastische, romantische en erotische zomer. 

Kijkwijzer: zestien plus, bevat geweld, angst, seks, grof taalgebruik. 

Back tot he future

Michael J. Fox speelt Marty McFly. Hij is bevriend met de ietwat gestoorde professor Emmett Brown. Deze laatste denkt dat tijdreizen tot de mogelijkheden behoort en Marty wil hem wel helpen met een experiment. Dat dit experiment volledig uit de hand zal lopen mag duidelijk zijn en een vermakelijke film is het gevolg.

Kijkwijzer: zes plus, bevat geweld

West side story (1957)

In 1957 debuteerde de musical ‘West Side Story’ in het New Yorkse Winter Garden Theater op Broadway. Het romantische en tragische liefdesverhaal tussen de Amerikaanse Tony en de Puertoricaanse Maria lokte in 1961 de hele wereld naar de bioscoop en won maar liefst tien Oscars, waaronder die voor Beste Film: de geboorte van een van de meest geweldige films aller tijden.

Kijkwijzer: zes plus. 

Dances with wolves (1990)

‘Dances with Wolves’ was een van de meeste opmerkelijke en ambitieuze debuutfilms van de laatste tijd, en was zowel een kritiek als commercieel succes. Kevin Costner, die voor die tijd louter bekendheid had verworven als acteur, had voor deze productie de drievoudige taak op zich genomen van regisseur, producent, en hoofdrolspeler.

Kijkwijzer: twaalf plus, Bevat mild geweld.

The green mile (1999)

Hoofdpersoon in The Green Mile is cipier Paul Edgecomb, gespeeld door Tom Hanks, die de leiding heeft over de dodencellen in een gevangenis ergens in het zuiden van de Verenigde Staten, waarin hij wordt bijgestaan door zijn trouwe medewerkers Brutal en Dean en het vervelende ettertje Percy Wetmore.

Kijkwijzer: zestien plus, bevat geweld, angst. 

Grease (1978)

Sandy en Danny ontmoeten elkaar op vakantie. Ze worden verliefd en aan het eind van de vakantie kunnen ze moeilijk afscheid nemen. Later verhuist Sandy naar de plek waar Danny woont en gaat vervolgens ook naar dezelfde school, Rydell High School. Wanneer de school begint komen Sandy en Danny elkaar plotseling weer tegen. Sandy kent Danny als een romantische en lieve jongen, maar op school staat hij bekend als een stoere vrouwenverslinder. Wanneer ze elkaar weer ontmoeten, botsen hun imago's.

Kijkwijzer: zes plus.

Colour purple

Celie is jarenlang misbruikt door haar stiefvader en heeft op jeugdige leeftijd zelf al twee kinderen op de wereld gezet, die ze allebei heeft moeten afstaan. Haar grote droom is natuurlijk om haar kinderen, die in Afrika zouden wonen, terug te zien. Als ze veertien is, wordt ze uitgehuwelijkt aan Albert, die haar als een slaaf ziet en alleen maar misbruik van haar maakt. Alberts maîtresse, Shug Avery, zorgt er samen met Sofia voor dat Celie zich tegen hem kan verweren.

Kijkwijzer: twaalf plus, bevat geweld, angst, discriminatie en drugs/alcoholgebruik. 

Dirty dancing

De aanstekelijke liedjes, de romantie, de dansmoves van Jennifer Grey en Patrick Swayze en de enorme chemie tussen de twee hoofdrolspelers hebben ervoor gezorgd dat de film ‘Dirty Dancing’ een grote hit is geworden. Het verhaal is misschien niet bijzonder origineel, maar leuk is het zeker wel!

Kijkwijzer: zes plus. 

Met deze films kunnen wij jou verzekeren dat je genoeg te doen hebt in isolatie voor in ieder geval het komende weekend! Probeer de films eens als je benieuwd bent wat de oudere generatie films te bieden heeft. 

Meer berichten
 
CustomHtml_3