maandag 1 juni, 2020 10:33
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
De partnersteden van Friesland. Linkerrij van boven naar onder: Gobabis, Kirjat Ono, Liyang, Kowary. Rechtrij van boven naar onder: Choszczno, Baselga di Piné, Kurobe, Ergli
De partnersteden van Friesland. Linkerrij van boven naar onder: Gobabis, Kirjat Ono, Liyang, Kowary. Rechtrij van boven naar onder: Choszczno, Baselga di Piné, Kurobe, Ergli

Hoe gaat het nu met onze vriendsschapssteden?

FRIESLAND - Niet alleen Nederland worstelt met het coronavirus. Ook in andere landen hebben ze moeite de epidemie een halt toe te roepen. We kennen allemaal de verhalen van Italië, Spanje en China maar hoe gaan ze te werk in andere landen? RondOm Vandaag zocht het uit aan de hand van meerdere partner- of vriendschapssteden van Friese plaatsen. 

Noot van de redactie: De cijfers en maatregelen die je leest zijn officieel bekend gemaakt door de overheden van de landen. Net als het geval is in Nederland zijn niet al die cijfers nauwkeurig. Sommige landen kiezen net als Nederland om niet iedereen te testen. Hierdoor lijkt het misschien dat een land relatief weinig besmettingen heeft. Andere landen zijn niet eerlijk over het aantal besmettingen en doden in hun land. Deze propaganda gebruiken ze om 'beter' te lijken in opzichte van ander landen of om hun eigen burgers een misplaatst gevoel van zekerheid te geven. Neem de gegevens met een korreltje zout, houdt de actuele cijfers in de gaten via betrouwbare bronnen. Hiervoor kun je het RIVM gebruiken, het WHO, het ministerie van Buitenlandse Zaken of Worldometer, die al deze bronnen samenvat. 

Gobabis, Namibië, vriendschapsstad van Drachten
Aantal besmettingen volgens Worldometers: 14
Aantal doden volgens Worldometers: 0

Op 14 maart 2020 werden de eerste twee patiënten met COVID-19 geregistreerd in Namibië. Dit was een Roemeens koppel die via Spanje en Doha (Qatar) aankwam in Windhoek op 11 maart. Ze waren bij hun aankomst in het land gecontroleerd maar hadden geen symptomen op dat moment. Binnen twee weken was het Roemeense koppel hersteld. Op 19 maart werd het derde geval geconstateerd. Dit was een 61-jarige Duitser die op 13 maart in Namibië was aangekomen. Hij zit ten tijde van schrijven in isolatie en is stabiel. Net als bij het Roemeense koppel werd er ook bij deze Duitser contactonderzoek gedaan. Iedereen die contact had gehad met deze drie patiënten werden goed gecontroleerd en getest. Op 25 maart waren er nog maar zeven bevestigde gevallen van corona, waaronder een aantal lokalen inwoners, en op 28 maart waren er 11 bevestigd.

Op 14 maart werd besloten om alle vluchten van Qatar, Ethiopië en Duitsland te verbieden. Alle scholen werden gesloten, grote bijeenkomsten werden verboden. Bibliotheken, musea en tentoonstellingen werden gesloten. Op 17 maart verklaarde president Hage Geingob een noodverordening waardoor hij rechten van burgers, beschermd door de grondwet, kon ontnemen. Denk hierbij aan de vrijheid van beweging en verzameling (voor bijvoorbeeld protesten). Bijeenkomsten met meer dan 50 mensen werd verboden. Op 27 maart begon een 21 dagen durende lockdown van de regio's Erongo en Khomas. Interregionale reizen werden verboden, behalve forenzen. Het parlement mag niet bij elkaar komen, markten werden gesloten. Bijeenkomsten met meer dan 10 mensen werden verboden. Later kregen alle regio's van Namibië deze regels opgelegd. 

Kirjat Ono, Israël, vriendschapsstad van Drachten
Aantal besmettingen volgens Worldometers: 6,211
Aantal doden volgens Worldometers: 30

Op 21 februari 2020 bevestigde Israël de eerste patiënt met COVID-19. Het was een Israëlitische vrouw die terugkwam uit Japan, waar zij op de Diamond Princess zat. Op 23 februari kwam hier nog een besmetting bij, ook van een voormalige inzittende van de Diamond Princess. Op 27 februari bleek een stel die in Italië was geweest corona te hebben en op 1 maart kwam hier een vrouwelijke soldaat bij. Zij had gewerkt in de winkel waar ook de man van het stel werkte. Op 3 maart kwamen er weer drie besmettingen bij.

Op 26 januari raadde Israël alle non-essentiele reizen naar China af. Vier dagen later schrapte het land alle reizen naar China. Op 17 februari breidde dit verbod uit naar Thailand, Hong Kng, Macau en Singapore. Op 26 februari volgende een reiswaarschuwing naar Italië. Op 21 februari moesten alle inwoners die naar Zuid-Korea of Japan waren geweest 14 dagen in quarantaine. Op 9 maart verklaarde minister-president Benjamin Netanyahu een verplichte quarantaine van 14 dagen voor alle mensen die Israël in wilden. Voor Israëlische burgers ging deze regel op 13 maart in. Buitenlandse bezoekers moesten bij binnentreden van het land bewijzen dat ze onderkomen hadden voor 14 dagen. Op 2 maart waren er verkiezingen in Israël, voor mensen in quarantaine werden speciale stemhokjes georganiseerd. Daarnaast werden alle rechtzaken uitgesteld. Op 15 maart gaf Israël de Shin Bet Internal Security Service toestemming om de mobieltjes van patiënten te traceren. Dit deden ze zodat het bureau informatie van mobiele telefoons te gebruiken bij contactonderzoek (red. de GGD in Nederland heeft dit recht niet). Daarnaast gaf het de mogelijkheid om alle mensen met wie een patiënt in aanraking geweest is een sms te sturen met de opdracht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Hier kwam veel kritiek op, in totaal zijn 500 mensen op deze manier gewaarschuwd. In de derde week van maart begon Israël met het terughalen van Israëlische burgers uit andere landen. 

Liyang, China, vriendschapsstad van Leeuwarden
Aantal besmettingen volgens Worldometers: 81,554
Aantal doden volgens Worldometers: 3,312

De uitbraak van het coronavirus begon als een een verzameling van mysterieuze longontstekingen in Wuhan. Dit werd al op 27 december 2019 gerapporteerd bij de Chinese versie van het RIVM. Op oudjaarsdag bevestigden zij dat er een onbekende uitbraak van longontstekingen was gediagnosticeerd bij bezoekers van de Huanan vismarkt. De dag daarna kregen de eerste media vat op wat uiteindelijk een wereldwijde pandemie zou worden. Op 8 januari werd het virus dat de longontstekingen veroorzaakte bekend en op meerdere open-source websites verspreid. Zo konden wetenschappers van over de hele wereld gelijk bezig met het onderzoeken van het virus en eventuele medicijnen/vaccins. Ondanks dit wisten de Chinese autoriteiten het verspreiden van het virus niet in te dammen. Op 29 januari was het virus in alle regio's van China aangetroffen en eind februari begon het zich ook langzaam over de wereld te verspreiden. Op 24 maart verklaarde de Chinese premier Li Kengiang dat de verspreiding van het virus onder controle was.

Om de verspreiding van het virus te stoppen werden de scholen vanaf 26 februari gesloten. Alle sportevenementen werden verboden en ook toeristische trekpleisters werden gesloten. In verschillende regio's in China was het verboden om te trouwen. Een volledige lockdown was een tijd van kracht. Nu begint het sociale leven weer langzaam op gang te komen. Zo gaan mondjesmaat weer kinderen naar school. 

Kowary, Polen, vriendschapsstad van Heerenveen en Choszczno, Polen, vriendschapsstad van Weststellingwerf
Aantal besmettingen volgens Worldometers: 2,554
Aantal doden volgens Worldometers: 43

Polen begon al vroeg met voorbereidingen treffen voor het virus. Begin maart, nog voordat er een besmettingsgeval was geconstateerd in Polen, begonnen ze al veel mensen te testen. Mensen die getest moesten worden werden gelijk in isolatie geplaatst en mochten pas naar buiten als de test negatief was. Op 3 maart waren er al meer dan 500 Poolse burgers getest, geen een bleek besmet met COVID-19. In de eerste week van maart werden er 6 mensen positief getest op corona, zij waren allemaal onlangs in een buurland geweest of hadden contact gehad met mensen die een reis hadden gemaakt. Na die week werd het virus ook lokaal verspreid. Dat betekent dat ook mensen die niet in het buitenland was geweest, of contact had gehad met iemand uit het buitenland, besmet bleken met COVID-19. In de laatste week van maart ontdekte men meerdere besmettingsclusters (een plek waar relatief veel besmettingen zijn) in verzorgingstehuizen. Omdat Polen in het begin zo rigoureus heeft getest zijn er nu amper nog testen over.

Op 10 maart verboden de autoriteiten in Polen grote evenementen met meer dan 1000 mensen in de buitenlucht of met meer dan 500 mensen in gebouwen. Culturele gebouwen, zoals orkesten, opera's, musea en bioscopen moesten de deuren op 12 maart sluiten. Dat was ook de dag dat de scholen dichtgingen. In eerste instantie tot 25 maart, dit is nu verlengd tot 10 april. Universiteiten volgenden deze richtlijnen. Op 24 maart gingen de restricties verder. Mensen mochten niet zomaar meer uit huis en alle evenementen werden gecancelt. Vanaf toen mocht je alleen met 2 personen samenkomen. Een uitzondering werd gemaakt voor religieuze diensten, waar vijf mensen mochten samenkomen plus de voorganger. Reizen die niet noodzakelijk waren werden verboden. Tot 11 april mag je in Polen alleen je huis uit om boodschappen te doen, naar de dokter te gaan en (hard)lopen of fietsen, eventueel met de hond. Dit mag alleen of met z'n tweeën. Op 12 maart beloofde de Nationale Bank van Polen om al het brief- en muntgeld dat binnenkwam twee weken te isoleren en te verhitten tot 150 graden Celsius voor het weer in gebruik werd genomen. 

Baselga di Pinè, Italië, vriendschapsstad van Heerenveen
Aantal besmettingen volgens Worldometer: 110,574        
Aantal doden volgens Worldometer: 13,155

Op 31 januari werden de eerste gevallen van het coronavirus bevestigd in Italië. Het ging om twee Chinese toeristen in Rome. Een week later kwam daar een derde geval bij. Dit was een Italiaanse man die uit Wuhan kwam. Daarna ging het snel. Een cluster van besmettingen werd bevestigd in Lombardije op 21 februari, met 16 besmettingen. Een dag later kwamen hier 60 nieuwe besmettingen bij en de eerste bevestigde overledenen. In het begin van maart waren overal in Italië besmettingen. Noord-Italië kreeg de hardste klappen te verwerken. U zult ongetwijfeld de heftige beelden van daar nog op uw netvlies hebben staan. De eerste bevestigde besmetting in Nederland is aangestoken in Italië. Ook Trentino, de regio waarin Baselga di Pinè valt, wordt hard getroffen. Hier zijn al meer dan 5000 mensen  positief getest op het virus, bijna 150 zijn aan de gevolgen overleden.

Op 31 januari cancelde het Italiaanse parlement alle vluchten van en naar China en verklaarde daarbij een noodsituatie. In februari werden meerdere regio's in Italië, daar waar het virus het hardst om zich heen greep, in isolatie gebracht. Dit werd op 8 maart nog verder uitgebreid. Het resultaat was dan meer dan 60 miljoen Italianen in quarantaine zaten. Alle commerciële activiteiten werden stilgezet in deze regio's, behalve supermarkten en apotheken. Alle niet-essentiële ondernemingen werden stopgezet en mensen mochten zich niet meer vrij bewegen. Op 6 maart werd voor het eerst geopperd dat dokters een triage-systeem op moesten zetten. Hiermee bepaalt men wie er kan en mag worden opgenomen voor levensreddende behandelingen en wie niet. Op 30 maart is Italië één van de grootste brandhaarden van het virus. In Italië zijn er het meeste mensen gestorven aan het virus. 

Kurobe, Japan, vriendschapsstad van Sneek
Aantal besmettingen volgens Worldometer: 2,384       
Aantal doden volgens Worldometer: 57

De coronacrisis in Japan begon januari 2020. Een 30-jarige Chinees uit Wuhan kreeg koorts en reisde terug naar Japan. Hij testte positief toen hij was opgenomen in het ziekenhuis. Daarna werden steeds meer mensen positief getest. Japan begon vrij snel met extra maatregelen. Men hoopte dat ze zo een uitbraak konden voorkomen en de Olympische Spelen veilig konden stellen. Ondanks deze maatregelen bleef het virus zich verspreiden. Daarom werden de maatregelen versterkt. Mensen met een reisgeschiedenis vanuit Hubei mochten het laat niet meer binnen. Mensen met een Chinees paspoort (uitgegeven in Hubei) mochten ook niet meer naar binnen. Alle niet-Japanese reizigers moesten een gezondheidsverklaring afgeven. Vanaf 4 februari werden meerdere cruiseschepen in quarantaine geplaatst wegens corona, waaronder de Diamond Princess. De kustwacht kwam eraan te pas om de zieke patiënten naar de ziekenhuizen te vervoeren.

De maatregelen die de Japanse regering heeft getroffen zijn te vergelijken met die van Nederland. Zo zijn scholen dicht en bijeenkomsten uitgesteld of gecancelt. Een verschil is dat er in Japan volop getest wordt. Eventuele clusters worden direct in kaart gebracht en in die clusters wordt er veel getest. Japan was één van de eerste landen die China te hulp schoot tijdens de epidemie, door medisch materiaal te sturen. Eind maart werd bekend dat de Olympische Spelen werden verplaatst. Die zal pas in 2021 plaatsvinden. 

Ergli, Letland, vriendschapsstad van Ooststellingwerf
Aantal besmettingen volgens Worldometer: 446
Aantal doden volgens Worldometer: 0

Op 27 februari bevestigde buurland Estland hun eerste coronapatiënt. Dit was een Iraanse burger die ziek was geworden aan boord van een bus die vanaf Riga naar Tallinn getrokken was. Hij belde voor zichzelf een ambulance. Hij was waarschijnlijk tijdens zijn reis naar Letland besmet geraakt. Er werd contactonderzoek gedaan maar gelukkig bleek niemand besmet te zijn geraakt in Letland, ondanks dat deze reiziger meerdere uren in Riga had verbleven. Op 2 maart werd het eerste geval in Letland bevestigd, een vrouw die vanuit Milaan was gevlogen. Een dag later voelde ze zich beter. Op 8 maart werd de tweede patiënt bevestigd. En later een derde. Zij waren allemaal pasgeleden in besmet gebied geweest, voornamelijk uit Noord-Italië. Op 9 maart had Letland 6 besmette personen gediagnosticeerd, een dag later 8. Ook zij hadden allemaal een link met Noord-Italië. Op 16 maart waren en 60 besmette personen. Op 25 maart 221. Nu zijn er bijna 400 gevallen. 

Op 12 maart verklaarde de president Krišjanis Karinš een noodsituatie. Daarbij hoorde dat er veel geld beschikbaar werd gesteld voor getroffen bedrijven. Internationale reizen werden verboden, al hoewel dit niet gold voor reizen binnen de Europese Unie. Grote evenementen werden daarnaast gecancelt of mochten niet meer dan 50 bezoekers hebben. Dit werd door de politie dan ook gelijk gehandhaafd en er werden 14 boetes uitgeschreven. Omdat het aantal besmette personen bleef groeien kwamen er strengere regels. Alle personen moesten 2 meter afstand van elkaar houden in publieke gebieden. Een uitzondering daargelaten voor twee personen, personen uit hetzelfde huishouden en hun minderjarige kinderen. De nieuwe maatregelen troffen ook privé evenementen zoals bruiloften en begrafenissen, protesten en religieuze activiteiten. Deze regels zijn nog steeds van kracht.

Meer berichten
 
CustomHtml_3