Afbeelding
Foto: Omrop Fryslân

Jan Mankes en Anne Zernike bij Fryslân DOK

Cultuur

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de kunstenaar Jan Mankes uit het Friese dorp De Knipe gestorven is. Museum MORE in Gorssel en Museum Belvédère in Heerenveen brengen daarom speciale tentoonstellingen. Fryslân DOK laat twee documentaires zien: een film over het leven en werk van Jan Mankes en een portret van zijn vrouw, dominee Anne Zernike.

Anne Zernike is in Nederland de eerste vrouw op de kansel. In 1911 wordt ze predikante van de doopsgezinde kerk van Bovenknijpe, nu De Knipe. Daar ontmoet ze de kunstenaar Jan Mankes. Hij schildert onderwerpen in zijn naaste omgeving: portretten, dieren en het landschap. Ze trouwen en verhuizen naar Den Haag en later naar Eerbeek, vanwege Jans gezondheid. Op 30-jarige leeftijd sterft hij aan de gevolgen van tbc. Mankes laat een oeuvre na van zo'n 150 schilderijen en tekeningen. Anne Zernike blijft actief als predikante en zorgt ervoor dat de kunst van haar man onder de aandacht blijft. In 2001 maakte Gryt van Duinen een film over het leven en werk van Jan Mankes.

Uniek materiaal, dat nu opnieuw gebruikt wordt in een nieuwe documentaire over de schilder. Directeur Ype Koopmans leidt ons rond in Museum MORE in Gorssel, dat 35 topstukken van Mankes bij elkaar brengt. Kunstenaar Annelies Alewijnse uit Pingjum laat zien hoe zij met haar collagekunst geïnspireerd raakte door het werk van Mankes.
Regisseur Annet Huisman maakte in 2011, honderd jaar nadat Anne Zernike op de kansel van De Knipe kwam, het docudrama: 'Om het geloof en de eigenzinnigheid'. Drie vrouwen reconstrueren het verhaal van Anne Zernike. In filmscènes deelt de jonge Anne, gespeeld door Henny Rinsma, haar dilemma's en haar passie.

De tentoonstelling 'De werkelijkheid niet' is deze zomer in Museum MORE in Gorssel. Museum Belvédère toont 'De dieren van Jan Mankes' in het voorjaar van 2021.

Fryslân DOK: 'De stille ferwûndering fan Jan Mankes'
Zaterdag 4 april, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling 5 april 13.10 uur)
Zondag 5 april, 17.00 uur, Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling elk uur)

Fryslân DOK: 'Anne Zernike, om it leauwen en de sinnigens'
Zaterdag 11 april, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse met Nederlandse ondertiteling

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 4 uur geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 19 apr, 14:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00