maandag 1 juni, 2020 11:27
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto:

Friese politici op de bres voor vluchtelingenkinderen

LEEUWARDEN - Namens 142 Friese politici van verschillende partijen bieden initiatiefnemers Stephanie Geurtz en Brigitta Scheepsma vanmiddag de Fryske Coalition of the Willing aan in het provinciehuis. Met deze oproep geven de politici aan dat ze minderjarige vluchtelingen uit de Griekse vluchtelingenkampen een veilige plek willen bieden in Fryslân. 

Op 11 maart heeft het Europees parlement een oproep gedaan aan de lidstaten om kwetsbare vluchtelingen uit Griekenland over Europa te verdelen. Artsen waarschuwen voor een humanitaire ramp in de kampen. Brigitta Scheepsma: “Ons land is in de ban van het coronavirus. Het virus heeft ook de Griekse eilanden bereikt en is een grote bedreiging voor de vluchtelingenkampen. Maar Nederland wil nog steeds geen vluchtelingen opnemen. Ook geen alleenstaande kinderen! Terwijl we juist haast moeten maken om een ramp te voorkomen.” Stephanie Geurtz: “Alle ondertekenaars roepen het kabinet dan ook op om per direct actie te ondernemen en vluchtelingenkinderen uit Griekenland en Turkije naar Nederland te halen en hun een veilige plek te bieden.”

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children hebben Nederlandse gemeenten opgeroepen om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’: gemeenten die aangeven kinderen op te willen nemen uit de kampen.  De 142 Friese politici sluiten zich hier nu bij aan. Zij willen beginnen met het opnemen van kwetsbare kinderen die alleen zijn en hun een veilige plek geven in Fryslân. De initiatiefnemers wilden het manifest persoonlijk aanbieden aan de Commissaris van de Koning, maar hebben vanwege de coronamaatregelen ervoor gekozen om het manifest af te geven aan de balie van het provinciehuis. Scheepsma: “Maar we hopen natuurlijk dat de Commissaris ervoor wil zorgen de oproep onder de aandacht komt van het kabinet.”

Statenfractie GrienLinks dient ondersteunend aan de oproep bij de volgende Statenvergadering een motie in om aan de regionale Regietafel Migratie, waarvan de commissaris voorzitter is, te vragen actief te zoeken naar mogelijkheden voor opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen in Fryslân en een aanbod voor opvang te doen aan het Rijk, COA en Nidos.

Meer berichten
 
CustomHtml_3