Glaskunstenaar Jan Hooghiemstra
Glaskunstenaar Jan Hooghiemstra

Het kleurrijke glas en gevoel van Jan Hooghiemstra

Cultuur

Kleur, licht, ruimte, het overbrengen van menselijke gevoelens via het maken van mooie objecten van glas: Jan Hooghiemstra uit Oentsjerk vindt het al 25 jaar geweldig om te doen. De voormalige onderwijzer leert het ook graag aan anderen tijdens workshops in zijn atelier en exposeert ook regelmatig zijn eigen werk. Hij geniet er dagelijks van dat hij er samen met zijn vrouw Atje van kan bestaan.

Hij geeft mensen de ruimte om te maken wat ze willen tijdens de workshops. Daarin onderwijst hij niet. Hij onderwijst nog wel altijd graag in de technieken, is er niet bang voor die kennis met anderen te delen. Open en eerlijk kunnen zijn maakt hem een blij en tevreden mens. Hij maakt zijn eigen glaskunstwerken met de methode Sandcasting. Daarin zie je zijn eigen handtekening: over het leven en het vormgeven daarvan.

Puur en echt zijn
Mensen een goed en passend gevoel geven, dat is het hoogste. Van rouw tot trouw en andere momenten in het leven, dat maakt niet uit. "Ik hou van puur. Van mensen die puur en echt zijn." Zelf is hij ook graag echt en puur. Is niet bang (meer) om een opdracht of expositie af te slaan als hij het gevoel heeft dat het niet bij hem past. "Dat moet je wel leren durven, het zijn soms toch financiën die je afslaat terwijl je toch zelfstandig ondernemer bent, maar ik heb ervaren dat als je bij je gevoel blijft dat het ook goed
gaat."

Misschien gaat het zelfs wel beter. "Kunst is toch een gevoel en dat moet bij je passen. Niet iedereen vindt mijn kunst mooi, dat moet je accepteren. Als je gewoon bij je gevoel blijft, komt het altijd goed." Jan maakt bijvoorbeeld ook zo nu en dan grafmonumenten in opdracht. "Ook dat gaat op basis van gevoel".

Expositie op Schouwen-Duiveland
Jan is door de commissie van het evenement Kunstschouw op Schouwen-Duiveland uitgekozen om dit jaar in juni mee te doen aan het evenement en zijn glazen objecten daar tentoon te stellen. Momenteel exposeert hij in Museum Elburg, met glaskunst waarin hij houtwerk van de historische Elburger botter EB 15 heeft verwerkt.

Het doopvond van de Agneskerk in Goutum is ook speciaal door hem gemaakt, zodat het aansluit bij de moderne renovatie van die kerk. Jan geniet ervan, zoals hij ook geniet van de workshops die hij samen met zijn vrouw Atje geeft in hun atelier. "Iedereen kan daar aan meedoen, van jong tot oud. Je hoeft niet eens creatief te zijn, want er ontstaat altijd iets moois. Het is alleen al mooi om te zien hoe mensen samen zoiets beleven."

Goed gevoel geven
Mensen komen van Nijverdal tot Velsen-Noord naar Oentsjerk. "Eigenlijk uit heel Nederland, ook omdat je hier met een touringcar naast het atelier kunt parkeren en ons atelier volledig rolstoelvriendelijk is. Jan: "We hebben het fijn, kunnen alles met zijn tweeën aan. Het is bovendien mooi (en verslavend, red) om te zien hoeveel vreugde we mensen met de glaskunst en workshops kunnen geven."

Glaskunst Jan Hooghiemstra
Glaskunst Jan Hooghiemstra
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 23 minuten geleden
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 3 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen gisteren
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00