Wethouder Jelle Zoetendal overhandigt bloemen aan de familie Scheper, die als eerste de zonnepanelen op het dak krijgen.
Wethouder Jelle Zoetendal overhandigt bloemen aan de familie Scheper, die als eerste de zonnepanelen op het dak krijgen.

Nieuweschoot collectief aan de zonnepanelen

Algemeen

HEERENVEEN - Begin 2019 stak een enthousiaste groep dorpsbewoners de koppen bij elkaar. De vraag die op tafel lag: hoe gaan we Nieuweschoot duurzamer maken? Dit initiatief resulteerde in actie. Deze week zijn de eerste zonnepanelen geplaatst bij één van de vijfentwintig huishoudens die meedoen in Nieuweschoot.

Burgerinitiatief

Daarmee maakt binnenkort de helft van alle woningen in Nieuweschoot gebruik van zonne-energie. De zonnepanelen zijn gezamenlijk ingekocht. Op deze manier was het voor veel inwoners haalbaar om aan te haken. Wethouder Jelle Zoetendal: "De gemeente juicht een initiatief als deze toe. Je ziet hoe een enthousiaste groep inwoners in korte tijd tot actie komt. Een praktijkvoorbeeld om ook andere dorpen en bewoners mee te inspireren."

Duurzaamheidsactie

Binnen Plaatselijk Belang Nieuweschoot zijn diverse werkgroepen, waaronder een voor Duurzaamheid. Uit een enquête onder de inwoners bleek behoefte aan zonnepanelen. Na onderzoek naar de verschillende mogelijkheden is gekozen voor collectief inkopen. In totaal doen 25 huishoudens mee van de 60 woningen die er in het dorp staan. Daarvan waren er al bijna 10 woningen met zonnepanelen. Na afloop van dit duurzaamheidsproject is straks meer dan de helft van de huizen in het hele dorp voorzien.

Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 55 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 20 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 22 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 apr, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00