Afbeelding

Week van de poëzie: Sanne van der Wal uit Heerenveen

Cultuur

HEERENVEEN - Vanaf 30 januari is het de week van de poëzie en om daarbij stil te zijn
gingen we in gesprek met lokale dichter Sanne van der Wal uit Heerenveen: "Ik stap
graag op de fiets naar het bosgebied van Oranjewoud. Het is daar prachtig en ik haal
mijn inspiratie uit de natuur."

Sanne komt oorspronkelijk uit Sexbierum maar groeide op in Joure. Alweer twaalf jaar geleden verhuisde ze naar Heerenveen en ze vindt het hier heerlijk: "Ik stap op de fiets en dan ben
ik zo in Oranjewoud. Ik vind het prachtig om in de natuur rond te wandelen, het geeft mij veel inspiratie voor gedichten."

Door de week werkt Sanne in een tankstation en geniet ze van het sociale aspect met de klanten. Daarnaast noemt ze zichzelf 'de eeuwige student' en daagt zichzelf constant uit om iets nieuws te leren: 'De afgelopen jaren ben ik onder andere opgeleid tot energetisch therapeut en kindermeditatiedocent.

Op dit moment verdiep ik mij in de tarot, een 'beeldtaal' die te gebruiken is als instrument om tot inzichten te komen. Ik vertrouw erop dat uiteindelijk alles wat ik geleerd heb bij elkaar komt en ik met mijn kwaliteiten mensen echt verder kan helpen. Ik ben een echte zoeker; altijd op zoek naar mezelf, maar ik zeg altijd, mensen die veel zoeken, vinden ook heel veel. Toch blijft dichten altijd een rode
draad in mijn leven'.

Als kind is Sanne op haar negende of tiende begonnen met dichten. Ze had veel oog voor de natuur en verwonderde zich over alles. Al snel kreeg ze behoefte om dit in een vorm te gieten en dit werden gedichten: "Ik keek altijd vol verwondering naar de dingen om mij heen. Ik staarde uren naar de satellieten in de sterrenhemel en naar de zee. Ik vond eb en vloed zo bijzonder, hoe de maan dit allemaal veroorzaakte." Voor verhalen schrijven was ze wat te druk in haar hoofd, geeft Sanne toe, maar dichten lag haar perfect.

"Ik kreeg een gedichtenboekje van mijn moeder, '4 jaargetijden' van Rie Kramer. Dat boekje
vond ik prachtig." De natuur werd Sanne's bron van inspiratie: "Alles is altijd weer anders in de natuur. In de winter lijkt het alsof niets meer leeft. Alles is stilgezet. Maar dan in de lente wordt alles langzaam weer wakker. De eerste blaadjes komen weer aan de bomen. Ik vind dat een wonderlijke cyclus."

In de natuur komen de woorden zo in Sanne op, het brengt haar dichter bij haarzelf: "Ik schrijf om te voelen. Zelf ben ik best introvert, maar dankzij mijn gedichten kan ik een stem geven aan mijn gevoelens. Ik ontdek wie en wat ik ben en hoop dat ik ook andere mensen even stil kan laten staan. Het leven is best snel en haastig maar door gedichten te lezen, te  schrijven of gewoon even in de natuur te zijn kun je tot rust komen."

Voor beginnende dichters heeft Sanne een paar tips: "Allereerst natuurlijk; doen, doen, doen, en heb er plezier in. Houd niet teveel vast aan een vaste vorm en probeer je gevoel uit te drukken. Neem de tijd om even te broeden op je woorden en vertrouw op je woordenstroom. Lees ook veel werk van andere dichters.

Een tip van mij is het pas uitgegeven boek 'Ik wou dat ik een vogel was', dit is een verzameling natuurgedichten voor elke dag van het jaar. Het boek heeft prachtige illustraties en is toegankelijk voor iedereen. Een boek om elke dag te beginnen met een mooi gedicht over de natuur."

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 1 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 7 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 9 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column gisteren
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00