Afbeelding

Met technische snufjes langer blijven thuis wonen

Algemeen

DRACHTEN  - Technologie, u ziet het zo langzamerhand overal. In de bus, in het winkelcentum, in huis en in de hand. Soms is het een ergernis, maar soms kunnen slimme uitvindingen het leven in en rondom uw huis nog makkelijker maken. Tijdens de Slim Thuis markt op 29 januari in Sûnenz kunt u kennis maken met deze snufjes.

EHealth, dat is de benaming voor deze technologie. "Een heel brede term," legt  Roelfien Erasmus, beleidsadviseur ZuidOostZorg uit en één van de organisators van de Markt Slim Thuis: "eHealth is technologie die de zorg ondersteunt. Het kan technologie zijn voor in het ziekenhuis, zoals een portaal om medische dossiers te delen met de patient. Voor verplegers en verpleegsters die een slimme bloedsuikermeter gebruiken die alarm slaat wanneer de suiker van hun patiënt gevaarlijk hoog wordt. Maar ook thuis kunnen mensen gebruik maken van ehealth."

"Dat kunnen kleine, goedkope dingen zijn die je zo bij de bouwmarkt op kan halen," gaat Roelfien verder, "Of duurdere apparaten. Soms is het zelfs gratis; er zijn veel apps die echt enorm kunnen helpen." Als voorbeeld noemt Roelfien een stappenteller, een gratis app die vaak al automatisch op een smartphone is geïnstalleerd: "Met zo'n app ben je bewust van hoeveel, of hoe weinig, je beweegt en de app kan je motiveren om toch vaker een stukje te wandelen."

EHealth kan de zelfredzaamheid van mensen verhogen, zodat ze langer thuis blijven wonen,: "Je moet niet vergeten dat heel veel mensen thuis willen blijven wonen. Een veilige omgeving, met bekende gezichten, een plek waar je thuis bent. Technologie kan ervoor zorgen dat iemand langer daar kan blijven waar hij of zij zich het gelukkigst voelt."

Bij Slim Thuis kunt u rustig ontdekken welke oplossing Ehealth voor u kan betekenen. "Dat hoeft niet iets groots of duurs te zijn. Vorig jaar was er bijvoorbeeld heel veel interesse in slimme verlichting." Slimme verlichting zijn lampen die aangaan als ze beweging zien. Een makkelijke en goedkope oplossing, die ook voor een stukje veiligheid zorgt. "Een slimme lamp bij de voordeur betekent dat je af bent van dat gepruts met de sleutel in het donker." Het zijn niet allemaal hele ingewikkelde oplossingen waar u tech-savvy voor moet zijn. 

Op Slim Thuis wordt ook de 'Wolk' gepresenteerd. Dat is een soort 'airbag', bevestigd om de middel, die de heupen beschermt tijdens een val: "Je ziet dat een heupbreuk voor veel ouderen, naast een heel vervelende ervaring, blijvende gevolgen heeft, met soms vergaande gevolgen. 

Roelfien is zelf mantelzorger geweest en heeft ervaren hoe belangrijk het is voor ouderen om zelf de regie te houden: "Dat heeft iedereen van nature. Het is ontzettend fijn als je iets zelf kan regelen, want dan hoeft iemand anders dat niet voor je te doen." Daarom moedigt ze het gebruik van eHealth in de zorg ook zo aan: "Als het ervoor kan zorgen dat iemand langer zelfstandiger kan blijven, zich gelukkiger voelt, waarom zou je het dan tegenhouden."

Er zijn mensen die vinden dat zorg een mensenzaak moet worden en dat we geen gekke snufjes zouden moeten gebruiken, maar volgens Roelfien is logisch dat we technologie ook hiervoor gaan gebruiken: "Natuurlijk, de mens blijft altijd betrokken en deze oplossingen zijn er voor mensen die er echt voor open staan. Nog niet zo lang geleden dachten we dat het niet zo hard ging lopen met de mobiele telefoon. Moet je nu eens zien! Je ziet het overal!"

Tijdens de markt worden ook een aantal workshops gegeven. Eén daarvan is VR, Virtual Reality, waarbij u door middel van een bril en een koptelefoon de indruk krijgt op een andere plek te zijn dan waar u in werkelijkheid bent: "Mensen die bijvoorbeeld altijd op vakantie zijn geweest naar Spanje staan opeens weer op de Costa Brava en oud-vrachtwagenchauffeurs kunnen weer voor even rondkijken in de cabine."

Daarnaast kunt u er leren hoe u een vlog (filmpje) maaktdie u vervolgens kan delen met uw familie en hoe u uw spraak kan gebruiken om uw mobiel te besturen. 

Roelfien is ervan overtuigd dat eHealth écht een aanwinst is voor de zorg. "Het zijn hulpjes waardoor iemand langer thuis kan wonen, zich veiliger kan voelen, gezonder en fitter kan blijven. Kortom, eHealth kan het leven een stukje makkelijker maken."

Bent u benieuwd of eHealth u in uw gezondheid kan ondersteunen of gewoon nieuwsgierig? U bent van harte welkom om Slim Thuis markt te bezoeken. De markt vindt plaats op woensdag 29 januari van 13.00 tot 16.00 in Sûnenz. 

Burgemeester Wuiteweg 140B
9203 KP Drachten
www.sunenz.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00