Afbeelding

'Je kan het zo zwaar, schools of serieus maken als je zelf wilt'

Algemeen

HEERENVEEN - Van 25 tot 31 januari is het de nationale dag van de leesclubs. Iedereen weet wel wat een leesclub is, maar dat er ook velen worden georganiseerd in de buurt is voor velen onbekend. Ook in Heerenveen komen er mensen bijeen om boeken te lezen én te bespreken. We spraken met Jolanda, lid van een geschiedenis-leesclub in Heerenveen.

Wat is een leesclub?
Een leesclub bestaat uit een groepje mensen die geïnteresseerd is in boeken, die van lezen houdt en het leuk vindt om daarover met elkaar te spreken, van gedachten te wisselen. Men komt op gezette tijden samen en meestal fungeert één van de leden als gespreksleider. Het maakt niet uit welke achtergrond, opleiding, leeftijd je hebt of je nu een ervaren lezer bent of een nieuweling: de bindende factor is het lezen, de interesse in een onderwerp en het praten daarover.

Onze Heerenveense- Geschiedenis-leesclub is in maart 2019 opgericht met hulp van Stichting Senia, een landelijke organisatie die het lezen in leesgroepen wil bevorderen, daarbij ondersteuning geeft in de vorm van het aanreiken van literatuurlijsten, toesturen van leeswijzers met daarin samenvatting en discussievragen betreffende de gekozen boeken.

Als leesclub en als individueel deelnemer kun je het zo zwaar, schools of serieus maken als je zelf wilt. Sommigen zoeken er achtergrondinformatie bij, anderen lezen recensies of interviews, het is aan de groep zelf om hier een vorm voor te vinden.

Wat voor boeken lezen jullie?
Wij zijn een Geschiedenis leesclub, wij lezen en bespreken boeken met historische thema’s, non-fictie en biografieën. Onze groep van acht personen heeft zelf de zeven boeken voor het komende jaar gekozen, hieruit kwam naar voren dat we bovenmatig geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Oost Europa, boeken die zich afspelen in Oost-Pruisen, de Oekraïne, Sovjet Unie bijv. Soms denk je dat je wel ongeveer weet wat zich daar afspeelt of afgespeeld heeft maar door het lezen en dieper in een onderwerp te duiken blijken er toch nog veel dingen onbekend, nieuw, soms verbijsterend en onthutsend te zijn

Wat is jouw favoriete boek die jullie afgelopen jaar hebben gelezen?
Dat is altijd zo lastig te zeggen, eigenlijk waren alle boeken wel interessant, hebben ze indruk gemaakt en blijven ze ‘hangen’. Het meest recent gelezen boek (die wij overigens nog moeten bespreken) is van Jan Konst ‘De Wintertuin’, met als ondertiteling ‘een Duitse familie in de lange twintigste eeuw’. Een familiekroniek, de levensgeschiedenis van vier generaties tegen de achtergrond van de veelbewogen Duitse geschiedenis.

Waarom is het leuk om bij een leesclub te horen?
Mensen die lezen zijn vaak geïnteresseerd in wat er gebeurt in de wereld, willen weten en leren, kennis opdoen, zoeken verdieping. Boeken lezen is leuk en er nadien over praten is minstens zo leuk, je leert van anderen, krijgt zienswijzen die je zelf niet bedacht had, het geeft verdieping en daarbij: het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen. ‘Sociaal contact met inhoud’, hoorde ik onlangs iemand zeggen.

Dat lezen bindt blijkt ook uit het feit dat de helft van onze groep ook nog een tweede leesgroep heeft (waaronder ikzelf al 30 jaar). Het is soms ‘hard werken’ om beide boeken te lezen maar ik ben blij dat ik, door mij te verbinden aan de leesclub-afspraken, nu een stok achter de deur heb.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 6 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 12 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 14 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00