Afbeelding

Friese gecertificeerde instellingen onderschrijven convenant ‘Handen op elkaar voor onze jeugd’

Algemeen

LEEUWARDEN - Op woensdag 18 december 2019 hebben de drie Friese gecertificeerde instellingen (Regiecentrum bescherming & veiligheid, William Schrikker Stichting en Leger des Heils) hun handtekening gezet onder de doelstellingen van het convenant 'Handen op elkaar voor onze jeugd'. Dit convenant is vorig najaar opgesteld door alle Friese gemeenten, Sociaal Domein Fryslân en zeven zorgaanbieders om te komen tot een gezamenlijke aanpak voor de hoogspecialistische jeugdhulp.

Met veel Friese jeugd gaat het goed. Zij kunnen in goede gezondheid opgroeien en zich ontwikkelen. Maar voor de groep die aangewezen is op hoogspecialistische jeugdhulp vinden de partijen het noodzakelijk dat er beter wordt samengewerkt rondom deze kinderen. De gecertificeerde instellingen in Friesland, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de door de rechter opgelegde jeugdbescherming en jeugdreclassering, zijn belangrijke partners in verwijzingen en samenwerking. Zij zullen hun medewerking verlenen bij het behalen van de doelstellingen van het convenant, zoals de vermindering van instroom, afbouw van bedden en de doorontwikkeling van het zorgaanbod.

In het convenant is een viertal concrete doelen geformuleerd om de zorg voor de jeugd die dat zo hard nodig heeft, verder te verbeteren. Het gaat om:

• Ontwikkelen van een nieuwe aanpak, ook preventief, die de inzet van hoogspecialistische hulp vermindert of verkort;

• Ontwikkelen van nieuwe ambulante zorgvormen waarbij hulp binnen de gezinssituatie de voorkeur heeft boven klinische hulp en de uithuisplaatsingen verminderen;

• Zorgen voor een gezamenlijke aanpak voor jeugdigen en gezinnen met bijvoorbeeld multi-problematiek, als het nodig is door 'schotten' heen;

• Aanbieden van een samenhangend aanbod van hoogspecialistische jeugdhulp in het sociale domein, het onderwijs en de jeugdzorg.

Het convenant is onlosmakelijk verbonden met het eveneens provinciebrede Fries Actieplan Zorg voor Jeugd 'Foar Fryske Bern' waarin de Friese gemeenten samenwerken met aanbieders van jeugdhulp, verwijzers, onderwijs en Zorgbelang Fryslân.

De uitwerking van convenant en actieplan worden dan ook zoveel mogelijk op elkaar afgestemd.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 10 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 16 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 18 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00