Afbeelding

Sevenwolden Compagnie viert Paarse Vrijdag

Algemeen

Vrijdag 13 december is het Paarse Vrijdag. Veel middelbare scholen, maar ook mbo's, hbo's en universiteiten in Nederland doen hieraan mee. Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. Ook Sevenwolden Compagnie doet mee.

Dit is niet de eerste keer dat er op Sevenwolden Compagnie wordt stil gestaan bij deze dag. Al een aantal jaar worden er door leraren en leerlingen activiteiten georganiseerd in de school. Renée Ruiten is medewerker van de school en begeleidt het groepje studenten dat dit jaar Paarse Vrijdag onder de aandacht brengt. "We proberen er natuurlijk elk jaar een succes van te maken. De leerlingen hebben allemaal affiniteit met de LHBTQ+ gemeenschap en zo leren ze ook hoe ze iets moeten organiseren."

Dit jaar worden er paarse bandjes uitgedeeld aan de leerlingen en tussen 11.00 en 12.00 is er een bijeenkomst in de gymzaal. De leerlingen hebben geregeld dat er een koor is dat komt optreden en verschillende jongeren vertellen hun verhaal. "We gaan er echt een feestje van maken!" De regenboogvlag wordt ook gehesen, bij alle scholen van Scholengemeenschap Sevenwolden overigens.

GSA Nederland
Paarse Vrijdag wordt mede mogelijk gemaakt door door COC Nederland, het ministerie van OCW en HEMA, maar is een initiatief van het GSA. De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses, gender identiteiten en gender expressies. Veel middelbare scholen hebben een GSA, een club of groep van leerlingen (en een begeleidend docent) die vinden dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

Sevenwolden Compagnie heeft geen GSA, maar wel een vast groepje die elk jaar wil stilstaan bij deze dag. Ruiten: "We hopen op deze manier op een positieve manier bewustwording creëren. Niet alleen onder de leerlingen, maar ook bij leraren. Als team hebben we het er weleens over dat we tijdens het geven van opdrachten vaak heel heteronormatief denken. Het is ook belangrijk om het af en toe te hebben over twee vaders of twee moeders."

"De jongeren die bij ons naar school gaan zitten in een kwetsbare fase. Ze zijn nog jong en omdat wij een praktijkschool zijn, leren ze liever met hun handen dan uit een boek. Op het schoolplein hoor ik ze vaak genoeg schelden met geslachtsdelen, ziektes of met 'homo'. Dat is ook een reden dat wij Paarse Vrijdag vieren. We laten zien wat zo'n woord eigenlijk betekent en dat je mensen kan kwetsen door met 'homo' te schelden. Het start ook een gesprek. Er zijn leerlingen die het geen probleem vinden, maar ook die het helemaal niets vinden. Het is zo belangrijk om met hen in gesprek te gaan. Op onze school moet iedereen het gevoel hebben dat ze veilig zijn en dat ze mogen zijn wie ze zijn."

Ook tijdens coming-out-day werd de regenboogvlag al gehesen
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 15 uur geleden
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 19 uur geleden
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00