zaterdag 8 augustus, 2020 16:36
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto: Ruud Werner

'Ik kan iedereen aanraden het onderwijs in te gaan'

Cijfers geven aan dat vijftien procent van de leraren in het basisonderwijs uit mannen bestaat. Als er dan ook nog eens een lerarentekort is, zoals momenteel, wordt de situatie nijpend. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een mannelijke leraar op een basisschool. We kwamen uit bij Ruud Werner van de Maasdijkschool en vroegen hem wat hij fijn en minder fijn vindt aan zijn beroep.

De 45-jarige Ruud Werner geeft les in groep 8 van de Van Maasdijkschool in Heerenveen. In 2006 is hij begonnen met lesgeven. Waarom koos je er voor leraar te worden? “Dit jaar sta ik veertien jaar voor de klas, dat lijkt een lange periode, maar ik ben op latere leeftijd begonnen aan de Pabo. Ik ben jarenlang turntrainer geweest in Heerenveen en Rotterdam. In die periode waren de arbeidsvoorwaarden nog niet optimaal en koos ik ervoor om totaal wat anders te gaan doen.”

‘Bewust voor gekozen’
“Met mensen werken had en heeft mijn voorkeur. Na jaren te hebben gewerkt als account manager in tractiebatterijen heb ik besloten om de Pabo te gaan doen. Het contact met kinderen miste ik heel erg. Ik heb bewust gekozen om leerkracht te worden, omdat ik het mooi vind om kennis over te brengen en invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van kinderen.”

“In 2006 ben ik afgestudeerd en ben direct ingevallen in de invallerspool. Na een half jaar ben ik begonnen op de school waar ik nu weer werk: de Van Maasdijkschool. Ik draaide toen in groep 6/7 en in groep 8. In 2008 ben ik aangenomen op de Schoterschans in Oudeschoot in groep 7/8. Tegenwoordig heet deze school OBS Skoatterwiis. Na vier-en-een-half jaar ben ik begonnen op de Feart in Jubbega in groep 5/6. Vijf-en-een-half jaar later sta ik weer op de Van Maasdijkschool en draai ik mijn tweede jaar in groep 8.”

‘Bijdragen aan hun ontwikkeling’
Wat is er tot dusver voor jou mooi aan het vak van leraar zijn? “De interactie met de kinderen en dat je een steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.” Wat is er tot dusver minder mooi?

“De grote administratieve last en de werkdruk.” Wat is er al goed geregeld? “Het pensioen.” Wat mag beter worden geregeld? “Dat de CAO primair onderwijs beter aansluit bij het voortgezet onderwijs en dat er meer hulp in de klassen komt.”

Wat zijn de reacties van kinderen dat er een meester voor de klas staat? “Gelukkig werk ik op een school waar wij nog geen ‘uitstervend ras’ zijn. We hebben meesters en dat is best uniek, op andere scholen is dit wel anders. Wel merk ik dat de kinderen dit over het algemeen erg leuk vinden om een meester te hebben.”

‘Balletje trappen en stoeien’
Waarom is het goed dat er ook mannen lesgeven? “Wij gaan vaak wat luchtiger met de kinderen om en voor de jongens is het ook heel goed. Zo nu en dan een balletje trappen of even stoeien. Daar houden ze van!”

Wat zou je mensen adviseren die erover nadenken basisschoolleraar te worden? “Ik zou het mooi vinden als er mannen het onderwijs instappen. Ik zou het iedereen aanraden. Wel moet je een natuurlijk overwicht hebben en wat levenservaring is ook prettig. Wel moet je erg flexibel zijn, anders wordt het in het onderwijs lastig. Geen dag is hetzelfde.”

Meer berichten