Voor Tiny is het station in Heerenveen een obstakel
Voor Tiny is het station in Heerenveen een obstakel Foto: TUFOWKTM

Hoe toegankelijk is Heerenveen?

Algemeen

Als je de beschikking hebt tot twee paar goedwerkende benen sta je er misschien niet bij stil. Voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, scootmobiel of een stok is het niet makkelijk om overal in Heerenveen te komen. We hebben gesproken met Tiny.

Tiny is blind. Samen met haar geleidehond baant ze zich, samen met andere Feansters, een weg door Heerenveen. Mensen staan vaak niet stil bij het feit dat hun dorp niet voor iedereen even toegankelijk is. Mensen die afhankelijk zijn van een (elektrische) rolstoel, rollator of stok en hond, zoals Tiny, ervaren hele andere problemen dan mensen die daar niet afhankelijk van zijn. Om hier aandacht voor te vragen ging Rondom Heerenveen in gesprek met Tiny.

"Allereerst is het zo dat ik zelf verantwoordelijk ben voor hoe ik mijn weg vind in Heerenveen. Daarom bel ik bijvoorbeeld altijd naar restaurants of ik mijn geleidehond mee mag nemen. Het is net hoe je jezelf opstelt. Vragen helpt mij veel verder dan eisen. Je moet er niet vanuit gaan dat alles toegankelijk is en soms moet je omlopen om jezelf niet in onmogelijke situaties te brengen."

"De Shared Spaces in Heerenveen zijn voor mij erg lastig, bijvoorbeeld die bij de Koemarkt en het gemeentehuis. Hier is geen aparte stoep waardoor ik mij een weg moet banen door alle fietsers. Ik voel mij daar niet prettig bij, dus dan loop ik meestal om. Ook het station is voor mij lastig. Op het perron is alles goed geregeld, zo zijn daar duidelijke geleidelijnen. De weg van de tunnel naar het busstation is niet gemarkeerd met goede geleidelijnen, daarom voel ik mij erg onveilig. De trap van de tunnel naar het treinstation is ook gevaarlijk, de leuningen zijn veel te kort, waardoor ik een eind de trap op moet gaan zonder dat ik mij vast kan houden aan een leuning. Dat geeft geen goed gevoel."

"Mensen beseffen niet altijd dat ze zelf Heerenveen minder toegankelijk maken. Soms zetten ze hun auto of fiets zo gek neer dat wij er niet meer langskomen. Kennissen van mij hebben weleens briefjes bij zich gehad om mensen hierop te attenderen. Het is geen kwade wil, ze staan vaak gewoon niet stil bij de problemen die ze veroorzaken."

"Ik ben lid van HIT, het Heerenveens Initiatief Toegankelijkheid. Hier praten we over hoe we Heerenveen meer toegankelijk kunnen maken voor iedereen. We hebben nauw contact met de gemeente Heerenveen. We hebben het bijvoorbeeld al gehad over de problemen bij het station. Daar zou iets mee gedaan worden."

"Over het algemeen ben ik wel tevreden over de toegankelijkheid in Heerenveen. Dat komt natuurlijk ook doordat het maar een kleine plek is, het is hier niet zo druk. Het personeel van de Jumbo in het centrum is heel behulpzaam. Ik ben altijd welkom, samen met mijn hond. Ik hoef mij dan alleen even te melden bij de balie en dan komt er iemand die mij helpt met de boodschappen. Ik heb nog aan ze gevraagd of ik dan even moest bellen, of een afspraak moest maken, maar dat hoefde niet eens! Ze zeiden: 'Mevrouw, u bent altijd welkom bij ons.' Echt heel fijn!"

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 5 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 7 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00