woensdag 8 juli, 2020 15:14
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Entree Tjongerschans
Entree Tjongerschans (Foto: Tjongerschans)

Ziekenhuis Tjongerschans biedt lachgas weer aan

HEERENVEEN - In ziekenhuis Tjongerschans is lachgas als pijnbestrijding sinds vorige maand weer mogelijk. Toepassing van lachgas is minder ingrijpend dan een ruggenprik en kan door een verloskundige worden toegediend als de vrouw kiest voor een poliklinische bevalling

Lachgas als pijnstilling bij bevalling nu ook in Heerenveen

Volgens de website 24Baby.nl is lachgas in Nederland terug van weggeweest. In Nederland is lachgas, net als in veel landen om ons heen lang gebruikt, totdat het in 2004 werd uitgebannen. Er werd gedacht dat de chronische blootstelling van zwangere zorgverleners schadelijk zou zijn voor hun baby’s.

Na evaluatie van alle onderzoeken die er zijn over lachgasgebruik en het verrichten van een eigen onderzoek door de Erasmus Universiteit in 2009, is vastgesteld dat het volkomen veilig toe te dienen is. Wel moet er aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan: het gebruik van de maskers tijdens de toediening, een goede afzuiging en een verhoogde ventilatie in de kamer. Deze zorgen ervoor dat de blootstelling aan lachgas ruim binnen veilige marges blijft.

Helpt bij laatste loodjes
Lachgas is vooral een goed middel tijdens de laatste loodjes van de bevalling. Verloskundige Kim Remmelink van Verloskundigepraktijk NOP/ Lemsterland: “Je kunt het maximaal twee uur gebruiken, waardoor het vooral geschikt is bij de laatste paar centimeter van de ontsluiting.’ De patiënt krijgt dan een mondkapje op waarmee ze het lachgas inademt.” “Het lachgas geeft een vermindering van pijn, doordat het lichaam gestimuleerd wordt om extra endorfine - een lichaamseigen pijnstiller - aan te maken. ‘Het haalt de pijn niet volledig weg, maar het geeft wel ontspanning. Hierdoor wordt pijn als minder heftig ervaren, en door de ontspanning laat het lichaam gebeuren wat er moet gebeuren: en dat is ontsluiting.”

Minder ingrijpend dan ruggenprik
Het grote voordeel van lachgas ten opzichte van de ruggenprik is dat het minder ingrijpend is voor de zwangere. “Een ruggenprik is de meest effectieve pijnstilling tijdens een bevalling, maar is ook een medische handeling, met de nodige risico’s. Lachgas kan eenvoudig op de verloskamer worden geregeld en kan door de patiënt gebruikt worden als er een wee is”, legt gynaecoloog Gerco Jansen van ziekenhuis Tjongerschans uit

Duidelijk geen partydrug
De laatste jaren is lachgas ook een populaire partydrug. Dit gas is echter anders dan het lachgas dat als pijnstilling wordt gebruikt. Het narcose-lachgas is gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Daardoor voldoet het aan de eisen voor menselijke consumptie en is het veilig om toe te dienen. Lachgas als partydrug is niet vermengd met zuurstof en is eigenlijk voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie.

De toenemende vraag naar lachgas heeft Tjongerschans daarom doen besluiten deze vorm van pijnstilling aan te gaan bieden. “We proberen vrouwen zoveel mogelijk de eigen regie over hun bevalling te geven. Daarom zijn we blij dat we hen nu ook de keus kunnen geven voor lachgas als pijnstilling”, aldus Jansen.

Meer berichten