Afbeelding

Minke, een veganist uit Heerenveen

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Op 1 november is het wereld veganistendag. Als je denkt dat veganisme alleen wat is voor de grachtengordel, dan heb je het mis. Ook in Friesland zijn genoeg mensen die vrijwillig geen dierlijke producten eten en gebruiken. Zo ook Minke uit Heerenveen.

"Ik ben Minke en ik ben 21 (bijna 22) jaar. Ik studeer drama therapie aan de Hogeschool Utrecht te Amersfoort. Ik loop stage op een speciaal voortgezet onderwijs school in Zwolle. Daar woon ik ook op kamers met vijf huisgenoten, maar ik heb lange tijd met mijn ouders in Heerenveen gewoond en ben daar opgegroeid."

"Verder ben ik lid van Ichtus Zwolle. Dat is een Christelijke studentenvereniging waar ik iedere dinsdag met andere studenten samen eet en waar we bijbelstudie volgen met elkaar. Ik houd ervan om af te spreken met vrienden, om te wandelen in de natuur en ik ben dol op (drama) spelletjes. Verder vind ik het leuk om nieuwe vegangerechten op nieuwe plekken te ontdekken. Ik ben nu drie jaar vegan."

"De reden dat ik Vegan ben geworden begon bij mij met een bewustwording van wat er aan toevoegingen in ons voedsel zit. Door alle suikers, E-nummers, kleur, geur, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen begon ik eraan te twijfelen of dierlijke producten wel zo gezond zijn. Ik besloot om plantaardig te leven. Daarnaast vond ik het goed voor het milieu en het dierenwelzijn om geen dierlijke producten te gebruiken.

Vegan zijn houdt voor mij in dat ik geen dierlijke producten eet of drink, maar ook dat ik veganistische cosmetica gebruik. Daarnaast koop ik mijn kleding zoveel mogelijk bij vintage winkels en gebruik ik zo min mogelijk leer en wol.

Ik vind het vervelend als mensen denken dat vegan er te veel mee te koop lopen dat we veganistisch zijn. Ook denken veel mensen dat we tot de linkse elite horen of dat we vage zweeftypjes zijn, terwijl dat helemaal niet het geval is.

Ik mis eigenlijk niets wat je als vleeseter wel kan eten! Er is zoveel mogelijk aan vervangingen dat ik dingen als ijs, pizza, koekjes (dus echt de snack dingen) totaal niet mis. Ik denk dat het in Friesland wel moeilijker is om veganist te zijn dan in de Randstad. Dat merk ik al als ik in Zwolle ben. Hier heb je veel plekken waar je veganistisch kan eten. Bagels en Beans, Humphrey's, Domino's, de Beren, Baiyok en Pooja's Rotishop zijn daar voorbeelden van. In Friesland heb je niet zoveel mogelijkheden.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00