donderdag 12 december, 2019 12:51
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto: fsfe.frl

Buurtmolen Herbaijum wint Koperen Oliekan 2018 van Fûns Skjinne Fryske Enerzjy

Prijs voor meest duurzame project van Fûns Skjinne Fryske Enerzjy

Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) nomineert elk jaar een aantal van haar projecten die een bijdrage leveren aan de energietransitie. Het publiek kan stemmen op het leukste, beste, innovatiefste, maar bovenal het meest duurzame project van het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit De Koperen Oliekan. Het is een wisseltrofee, die al drie jaar achtereen is uitgereikt. Negen projecten strijden om de Koperen Oliekan 2018.

De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op het jaarfeest van FSFE. Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy investeert jaarlijks vele euro's in projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing in Friesland. Het fonds is vier jaar geleden opgericht en heeft inmiddels plusminus tweederde van de beschikbare 90 miljoen euro goedgekeurd. Het accent ligt daarbij vooral op projecten op het gebied van zon, wind, warmte en biomassa.

De eerste winnaar van de oliekan was in 2015 BioGas Leeuwarden, over het jaar 2016 werd HappyWhale tot winnaar uitgeroepen, Schaap Energie Beheer won de trofee van 2017. In 2018 heeft FSFE in 13 duurzame projecten geïnvesteerd, die een bijdrage leveren aan de energietransitie. Daaruit heeft het negen projecten gekozen die mogen strijden om de hoogste eer. Dit jaar heeft Buurtmolen Herbaijum gewonnen!

Buurtmolen Herbaijum
Met de achtergestelde financiering van het FSFE hebben Qurrent en EWT de eerste buurtmolen van Nederland in Herbaijum geplaatst. De buurtmolen staat in de gemeente Waadhoeke en is een kleinere en stillere windmolen, die stroom opwekt voor de omwonenden. De windmolen wekt voldoende energie op voor meer dan 400 huishoudens. De huishoudens die stroom afnemen zijn automatisch mede-eigenaar van de molen, zonder dat ze hiervoor hoeven te betalen. Daarnaast hoeven de participanten geen energiebelasting te betalen waardoor ze een korting van de 25% op hun energierekening ontvangen.

Kijk op www.fsfe.frl voor meer informatie 

Meer berichten