Afbeelding

De Westermarskoalle zamelt afgedankte apparaten in voor een mooie beloning

Algemeen

JOURE - De Westermarskoalle uit Joure gaat met een duurzame Wecycle inzamelactie sparen voor een mooie beloning. Tot half november zamelen zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangen daarvoor een beloning en een Wecycle Recycle Certificaat. Een echte win-win situatie! De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, die tevens een bedrag doneert aan Stichting Jarige Job. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen actiemateriaal en een schoolkrant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een leesboekenpakket naar keuze of een digitale camera en een Wecycle Recycle Certificaat. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 9 september tot en met 11 november.

Recyclelessen voor de volgende generatie

Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. "Kinderen komen steeds jonger met steeds meer elektrische apparaten in aanraking" zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. "Denk aan een telefoon, elektrische tandenborstel, spelcomputer of radio. Maar ook het lampje dat naast hun bed staat, is een apparaat. We willen daarom al vroeg bijbrengen dat deze spullen na afdanking moeten worden ingeleverd voor recycling." Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 95 procent nuttig toegepast. Zo krijgen grondstoffen een tweede leven.

Over Wecycle

Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen we dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen we voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2018 hebben we 105 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 95 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 294 miljoen kilo.

Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 17 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
De ondertekening door minister Hugo de Jonge (rechts) en Commissaris Arno Brok (links). In het midden Eke Folkerts.
Nieuwe afspraken voor versterken Friese taal en cultuur Cultuur 11 apr, 18:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00