maandag 17 februari, 2020 19:40
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Op de foto zie je Observeum- beheerder Melvin van der Veen in de woonkamer uit 1969.
Op de foto zie je Observeum- beheerder Melvin van der Veen in de woonkamer uit 1969. (Foto: Lumia Imaging SDK)

Interessante tentoonstelling over maanlanding

De maanlanding van vijftig jaar geleden is (her) te beleven bij het Observeum in Burgum, dat sterrenwacht en museum ineen is. De tentoonstelling heet 'One small step for man…'. 

Deze tentoonstelling duurt tot 27 november. Het Obeserveum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdagavond van 19.00 tot 22.00 uur.

Op 16 juli 1969 vertrokken Niel Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins met de Apollo 11 naar de Maan. Over de hele wereld zaten een half miljard mensen vol spanning te luisteren naar de radio of voor de TV. Na een reis van vier dagen stapten Niel Armstrong en Edwin Aldrin in de landingsmodule, met de bijnaam 'Eagle' en op 21 juli morgens om kwart over vier was de landing.

Zes uur later hees Armstrong zich in het speciaal ontworpen maanpak en zette als eerste mens voet op de Maan. Samen met Aldrin, die een kwartier later ook uit stapte, werd de Amerikaanse vlag op de maan geplant, maanstenen verzameld en een pakket meetinstrumenten geplaatst. Door de geringe zwaartekracht was dit niet eenvoudig, wandelen leek meer op sprongetjes maken.

Op 22 juli om 6 minuten voor twee in de nacht werd de raketmotor van de bovenste helft van de maanlander gestart en drie en een half uur later weer gekoppeld aan de Columbia–capsule en de terugreis ingezet. Op 24 Juli landde de capsule hangend aan drie grote parachutes in de Stille Oceaan en werd de bemanning en capsule uit zee opgepikt. 

Meer berichten