zaterdag 30 mei, 2020 09:35
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Het pand van Steenhouwerij Fransen
Het pand van Steenhouwerij Fransen

Steenhouwerij Fransen bestaat 100 jaar!

Na het vak van steenhouwer in Alkmaar en Leeuwarden te hebben geleerd, richtte Petrus Adrianus Fransen op 19 mei 1919 een eigen natuursteenbedrijf op in Heerenveen. Aan de Parallelweg huurde hij een pand van Batavus, waar hij startte met het maken en plaatsen van grafmonumenten voor de wijde omtrek. Elk monument werd destijds grotendeels met de hand vervaardigd en vaak met een handkar of paard en wagen naar de begraafplaats gebracht. Een zwaar maar mooi beroep. Met de handen werken, een passend grafmonument creëren die het gemis van de nabestaanden vorm geeft; Steenhouwerij Fransen is er groot mee geworden.

Ontwikkeling van een familiebedrijf
Mensen in een groot deel van Friesland wisten de Heerenveensche Steenhouwerij Fransen al snel te vinden, ook voor het maken van dorpels bijvoorbeeld. Hierdoor was het mogelijk om na verloop van tijd een eigen pand te kopen aan de Herenwal, de straat waar de steenhouwerij nog steeds gevestigd is. Op deze plek werden de werkzaamheden voortgezet en uitgebouwd. Later kwamen ook zonen Piet, Fré en Jan in de zaak en werd het een heus familiebedrijf. Het natuursteen werd in die tijd meestal per trein of soms per schip aangevoerd. Zo lagen de platen Belgisch Hardsteen op de kade aan de Herensloot, voor vele Heerenveners een bekend beeld. De steenhouwerij groeide en nieuwbouw was hard nodig. Het oude pand werk afgebroken en er werd een nieuw pand neergezet met een fraaie toonzaal, een kantoor, een ruime werkplaats en voldoende ruimte om er boven te wonen.

Een grote stap
In 1979 nam Peter Fransen, de kleinzoon van de oprichter, het bedrijf over. Hij besloot 11 jaar later de stap te maken naar een veel groter pand op nummer 177, waar het bedrijf nu nog steeds gevestigd is. Hoewel het produceren en plaatsen van grafmonumenten nog steeds heel belangrijk was, werd er nu ook steeds meer natuursteen bouwwerk geproduceerd en geleverd. Voorbeelden hiervan zijn dorpels, vensterbanken, aanrechtbladen, vloeren, etc. Het assortiment groeide, het werkgebied werd vergroot en het vakmanschap nam alsmaar verder toe. In 2005 kwam de 4e generatie aan het roer, te weten Ronald Fransen. Samen met zijn vader Peter runt hij sindsdien het familiebedrijf.

Jubileum
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Petrus Adrianus Fransen in Heerenveen van start ging. Op 17 mei is dit op gepaste wijze gevierd in de werkplaats van het toonaangevende natuursteenbedrijf. In het bijzijn van personeel, familie, vrienden, leveranciers, uitvaartverzorgers, aannemers en andere relaties werd uiteraard stilgestaan bij de lange historie van het bedrijf.  Daarnaast werd er door burgemeester Van der Zwan een familiewapen onthuld welke speciaal is ontworpen voor de familie Fransen. Hierin komen de vele facetten die de familie tekenen tot uitdrukking. Uiteraard is er hier ruimte voor een hamer en beitel, het symbool van de steenhouwers en onderdeel van de huisstijl van Steenhouwerij Fransen. De onlangs opgefriste huisstijl grijpt overigens terug naar vroegere tijden. De genoemde hamer en beitel krijgen weer een prominente plek. Bekijk gerust eens deze huisstijl op de geheel vernieuwde, overzichtelijke website. Het bloeiende familiebedrijf ziet de toekomst zonnig tegemoet en is van plan nog zeker 100 jaar hoogwaardig natuursteen te leveren in Friesland en omstreken.

Meer berichten
 
CustomHtml_3