zondag 9 augustus, 2020 22:13
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Naar een gezonde leefstijl met de leefstijlcoach

  Zorg & Welzijn

Geen ‘quick fix,’ maar op zoek naar andere gewoonten

Brouwershaven - “De coronakilo’s vliegen eraan,” hoor je regelmatig om je heen verzuchten en inderdaad maken mensen misschien een regelmatig uitstapje van hun computer naar de koelkast of voorraadkast. We bewegen een stuk minder, maar slapen juist extra, blijkt uit een onderzoek van het Radboud UMC. Toch is 83 % van de Nederlanders niet anders gaan eten, blijkt uit een ander onderzoek van het Voedingscentrum.

In de basisverzekering

Gezond leven, dat willen we eigenlijk allemaal wel en tijdschriften en social media staan er vol mee. Maar hoe pak je dat aan? Sinds 1 januari 2019 is er de leefstijlcoach, die vergoed wordt vanuit de basisverzekering. In steeds meer gemeenten in Nederland zijn leefstijlcoaches te vinden, die een begeleidingsprogramma bieden dat gaat over gezonde voeding en leefgewoonten. Hoe kun je sporten en bewegen inpassen in je dagelijks leven en wat is gezond eten? En ja, ook die coronakilo’s kunnen er weer af, maar wel heel, heel rustig aan, om je stofwisseling niet in de war te maken.

Officieel gediplomeerd

Nicoline van der Wekken uit Brouwershaven is sinds vorige maand officieel gediplomeerd leefstijlcoach met haar praktijk Leefstijl & Zo. Mensen met een BMI tussen de 25 en de 30, met bijvoorbeeld een verhoogd risico op hoge bloeddruk of diabetes kunnen bij de leefstijlcoach terecht, of mensen met een BMI hoger dan 30, met een verwijzing van de huisarts. Er is geen eigen bijdrage en geen eigen risico. De leefstijlcoach moet wel geregistreerd zijn in het register van de Beroepsvereniging Leefstijl Coaches Nederland (BLCN).

Geen 'quick fix'

“Je mag je niet zomaar leefstijlcoach noemen,” vertelt Nicoline. “Het is een post-HBO opleiding en je moet lid worden van de beroepsvereniging BLCN.” Mensen die een traject starten bij een gecertificeerd leefstijlcoach volgen een leefstijlinterventieprogramma. Een leefstijlcoach zal je nooit betuttelend toespreken of je vertellen dat je moet stoppen met roken of moet afvallen. Je hoeft ook nooit op de weegschaal te gaan staan bij een leefstijlcoach. Nicoline: “We gaan niet uit van stoppen met dingen, maar we gaan juist uit van een gezonde leefstijl. Als je daarin traint en er ervaring in krijgt, merk je dat je je stukken beter gaat voelen.” Mensen zijn vaak op zoek naar een quick fix en dat werkt niet. ‘Even’ een dieet doen voor je weer in je bikini durft, werkt misschien een beetje, maar als je je gewoonten niet verandert, weeg je in een mum van tijd weer net zoveel of zelfs meer. Samen met de leefstijlcoach ga je op zoek naar het veranderen van je denken en daarmee verandert ook je leefstijl.

Gewoontes veranderen

Voor veel mensen komt zo’n interesse naar betere gewoonten op een bepaald moment in hun leven, zo ook bij Nicoline. “Ik kreeg wat meer tijd, werd ouder en zwaarder en voelde me minder fit. Ik wist dat dat niet gezond is en ging meer bewegen, gezonder eten: heel veel vezels en groenten én heel veel lezen en uitproberen. Door meer te sporten en te bewegen ga je je ook veel beter voelen, merkte ik. En vervolgens dacht ik: nu heb ik zelf heel veel tijd gestoken in het uitvinden wat nou écht werkt: ik zou die informatie graag delen. Vandaar dat ik de opleiding tot leefstijlcoach volgde. Dit coachen van mensen doe ik overigens naast mijn vervangingswerk in het basisonderwijs- dat zou ik niet willen missen.”

Tips

Welke tips heeft leefstijlcoach Nicoline voor ons? “Snel afvallen is onzin. Verander langzaam je gewoontes. Zorg bijvoorbeeld dat je die zak chips niet in huis hebt als je televisie gaat kijken ’s avonds. Neem een handje ongezouten noten als alternatief- en dan niet gelijk de hele zak. Je ‘mág’ van alles, maar zoek de balans.”

Tekst: Anneke Flikweert

Meer berichten