Afbeelding

Retro Asperges enzoWeet u het nog?

Zakelijk

Kreukels rapen, spoelen en in een grote ton koken, samen rond de emaille schaal, buiten met het naaldenkussen van moeders, die steeds leger werd want ze verdwenen spoorloos tussen de schelpen of in het gras. “Stiekum” 1 appeltje plukken om direct op te eten maar die vaak nog niet rijp was. Toch doorbijten want weggooien is zonde. De eerste worteltjes in het voorjaar, uitrekken en even langs de broek halen om het ergste zand af te strijken, de zoete smaak maakte het zand tussen de tanden minder erg.

Eind april asperges halen in de schuur, waar de oogst van die ochtend al in een grote bak met water staat te koelen. Zand, water, een onkruidje, dikke, dunne, kromme, kopjes en onderstukken, alles door elkaar.

Kranten op tafel, en sorteren maar. Eerst de mooiste, die zijn voor zondag en gaan gewikkeld in natte theedoek de koelkast in tot ze zondagochtend geschild worden. De tweede bos met mooie gaat in een vochtige krant om weg te geven aan iemand die er zelf geen heeft. Dan de 2e mooiste, die gaan geschild in stukjes, voor een doordeweekse dag en de minst mooie schillen en snijden voor een paar dagen soep en alvast een bakje in de vriezer voor je weet maar nooit..

2021 Moderne Asperges

Gewassen, recht gesneden op de juiste lengte, gesorteerd in meer dan 10 keuzes. Eventueel geschild of soepklaar gesneden, de presentatie is volledig gemoderniseerd. Maar hopelijk is het genieten van deze seizoens groente hetzelfde gebleven. Fijn voorjaar!

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk