Afbeelding
Foto: PR

Aantal Broodfondsen in Nederland blijft groeien

Zakelijk

Veel zelfstandig ondernemers kiezen voor een Broodfonds in aanvulling op of in plaats van een AOV. Wie zich als zelfstandige wil verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, komt al snel uit bij dure een verzekering. In 2006 bedachten de BroodfondsMakers het Broodfonds. En sindsdien is het aantal Broodfondsen in Nederland gegroeid naar zo'n 600. Dat aantal groeit nog steeds. Vijf prangende vragen over een Broodfonds op een rij.

Wat is een Broodfonds?

Een Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, dus geen verzekering. In een Broodfonds, dat bestaat uit minimaal 25 en maximaal 50 zelfstandigen uit verschillende beroepsgroepen, spreek je af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen. De BroodfondsMakers begeleiden de oprichting van de individuele groepen en zorgen ervoor dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Alleen groepen die zijn opgezet door de BroodfondsMakers en die voldoen aan de voorwaarden mogen de naam Broodfonds gebruiken. Het belangrijkste voor een nieuw Broodfonds is dat deelnemers elkaar (leren) kennen en vertrouwen en daarvoor openstaan, want dat is de basis van een Broodfonds. Bij de start kiest het Broodfonds een bestuur. Samen stel je het reglement op met alle afspraken.

Hoe kun je deelnemen?

Je kunt deelnemen aan een bestaand Broodfonds of zelfs een nieuwe oprichten. In een bestaand Broodfonds moet je als nieuwe kandidaat voorgedragen worden door een lid. Leden dragen mensen uit hun eigen netwerk voor. Zo ontstaat een sociale samenhang en onderling vertrouwen. Er zijn voor ieder Broodfonds toelatingseisen. Het ene kiest ervoor dat leden uit dezelfde regio komen, het andere Broodfonds wil mensen uit een specifieke sector. Voldoe je aan de eisen? Het bestuur bekijkt of dat zo is en draagt je dan voor, daarna beslissen de leden.

Wat kost deelname?

Om deel te nemen aan een Broodfonds moet je een jaar ondernemer zijn en je jaarcijfers kunnen laten zien. De netto winst uit je onderneming moet minimaal gemiddeld €750,- per maand of meer zijn. Je kiest vooraf voor een schenkingsniveau; hoeveel wil je bij ziekte per maand uitgekeerd krijgen? Wie iedere maand €1000 uit de winst van zijn bedrijf opneemt en nodig heeft voor dekking van vaste lasten, kan het schenkingsniveau van €750 of €1000 kiezen – maar niet een schenking van €1500 of meer. Afhankelijk van de hoogte van dat niveau betaal je een maandelijkse inleg. Dat komt op een speciale rekening te staan, die van tevoren voor je aangemaakt wordt. Bij inschrijving betaal je inschrijfkosten.

Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt?

Als je door arbeidsongeschiktheid een periode geen inkomen hebt, kun je een beroep doen op je Broodfonds. Je meldt je bij het bestuur, zij melden aan de leden dat er een zieke is, wie dat is en dat de zieke schenkingen krijgt. Na de eigenrisicoperiode (30 dagen) ontvang je van iedere deelnemer in je Broodfonds een schenking. Al die schenkingen bij elkaar vormen het bedrag waarvoor je hebt ingetekend. Je kunt maximaal twee jaar lang aaneengesloten schenkingen ontvangen. Ben je langer ziek? Dan moet je overwegen of voortzetting van het bedrijf nog wel haalbaar is. Voor het risico dat je nog steeds niet kunt werken na twee jaar Broodfonds, kun je alsnog een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten.

Hoe werkt een Broodfonds juridisch en fiscaal?

Een Broodfonds is een informele vereniging. Het heeft een bestuur, statuten en een reglement. Als lid teken je een lidmaatschapsovereenkomst. Het is verplicht om als Broodfonds minimaal een keer per jaar een algemene ledenvergadering te houden. De maandelijkse inleg is geen zakelijke kostenpost en is dus niet aftrekbaar. Als je schenkingen ontvangt, betaal je daar geen inkomstenbelasting over. Schenkingen gebeuren vrijwillig en zijn dus geen inkomen uit werk en ook geen uitkeringsrecht. Om dezelfde reden zijn de schenkingen die je zelf doet aan iemand niet aftrekbaar van je inkomen.

Bron: www.broodfonds.nl

Afbeelding
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk