zondag 20 september, 2020 10:04
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto:

'Energy Island' is voorbeeld

  Zakelijk

Flevoland geïnspireerd door Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee loopt voorop als het gaat om de energietransitie. Niet in 2050, maar in 2020 wil het eiland energieneutraal zijn. Ook uit het onderzoek dat AD en Rijnmond recent publiceerden kwam dit nog eens extra naar voren. Door tal van innovaties en projecten zoals windmolens en zonnepanelen zouden 48.000 inwoners van het eiland niet zo veel energie duurzaam opwekken als dat ze verbruiken.

Flevoland op bezoek
En dat is in Flevoland ook opgevallen. De partners van de Flevolandse Energieagenda komen in januari twee dagen lang rondkijken in de proeftuin van de energietransitie. Op 9 en 10 januari 2020 kunnen zij kennis halen én brengen op Goeree-Overflakkee tijdens de inspiratiereis georganiseerd in samenwerking met communicatiebureau Dietz. In hun aankondiging schrijven ze: "Energy Island Goeree-Overflakkee is dé proeftuin voor de energietransitie: op het eiland wordt volop geëxperimenteerd op het gebied van duurzame energie. Want de energie van de toekomst vraagt om innovatieve oplossingen."

"Wat kun je tegenkomen op het eiland? Denk bijvoorbeeld aan innovaties op het gebied van landbouw en visserij (via de economische strategie Smart Water) en het stimuleren van duurzaam vervoer en deelmobiliteit. Daarnaast is Goeree-Overflakkee ook landpunt voor verschillende grote windmolenparken in de omgeving. De gemeente werkt daarom samen met 28 lokale en (inter)nationale partijen aan de realisatie van een groene waterstofeconomie op Goeree-Overflakkee. Maar ook startups zoals Kitepower doen onderzoek naar nieuwe vormen van windenergie op het eiland."

Meer berichten