Daniël Tijl in het witte shirt
Daniël Tijl in het witte shirt Foto: NTVV

In de sport-light: Daniël Tijl van NTVV

Sport

Nieuwe Tonge -Twintig jaar terug in de tijd lijkt een eeuwigheid geleden. In het seizoen 2000/01 promoveerde het ‘kleine’ NTVV naar de eerste klasse KNVB na een heroïsch en historisch duel tegen Stellendam. Vandaag de dag is een verblijf in de vierde klasse het meest realistisch. De eerste klasse was een droom die voor NTVV uitkwam, maar eentje die niet snel opnieuw in vervulling zal gaan.

Daniël Tijl was er bij in 2001, ook nog eens het jaar dat de club jubileerde met het vijftig- jarig bestaan. Topscoorder in de competitie, maar ook een doelpuntenmaker in de beslissingswedstrijd. “Het was uniek om mee te maken,” kijkt de nu 45-jarige spits terug. “In vijf jaar tijd stoomden we door van de eerste klasse RVB naar de eerste klasse dat in die dagen nog de op één na hoogste voetbalafdeling was. We hadden een prima lichting. Na ons kampioenschap in de derde klasse werd er van buitenaf aan veel spelers getrokken. Ze vielen op. Er zijn toen mensen rond NTVV opgestaan om er voor te zorgen dat iedereen behouden bleef. Dat lukte, zeker omdat wij met veel plezier en voor de eer speelden. En ja, we kregen toen een vergoeding. Het was eten of gegeten worden.”

Eilander

De succesperiode veranderde met de jaren naar een meer passende bij de grootte van de club. Tijl vindt het een normaal gegeven dat de Nieuwe Tongse Voetbal Vereniging al jaren in de vierde klasse bivakkeert. Meest opvallend is wellicht de aanwezigheid van trainer Wim Eilander, in het verleden onder meer actief bij Spijkenisse en Kozakken Boys. “Sterker nog,” herinnert Tijl zich, “toen wij in 2001 nacompetitie in de eerste klasse speelden, was hij trainer bij onze tegenstander RCL uit Leiderdorp.” Eilander plakt er na twee, door corona, feitelijk mislukte seizoenen nog één aan vast. Ondertussen ondergaat sportcomplex De Kopernis een opknapbeurt. De gemeente legt een beregeningsinstallatie aan, past de drainage aan en gaat het hekwerk rond het veld vervangen. NTVV is gezond en kent een goede sfeer. De leden doen veel voor elkaar en zijn bereid de handen uit de mouwen te steken. Daarom is de in Middelharnis woonachtige Tijl nog immer actief in de 35 plus competitie, is hij vlaggenist bij het eerste en traint mee met de selectie. “NTVV is en blijft nu eenmaal mijn club!”

Door Gerard Vonk

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk