maandag 24 februari, 2020 17:59
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Trainer/coach Peter Roubos
Trainer/coach Peter Roubos (Foto: Martijn Kokke - MK Sportfotografie)

Pupillencoach Peter leert kinderen van honkbal houden

  Sport

OUDE-TONGE - Als trainer/coach van de pupillen legt Peter Roubos de basis voor het honkbal bij HSV The Islanders. De honk- en softbalvereniging in Oude-Tonge heeft aan Roubos iemand die perfect uitdraagt wat de club zo belangrijk vindt: plezier in het spel staat voorop. Reden voor een portret van de enthousiaste trainer.

Peter (49) komt uit een echte honkbalfamilie en is een enorme liefhebber. Zo is er bijvoorbeeld geen honkbalfilm die hij niet heeft gezien. Roubos kreeg de passie voor de sport mee van zijn ouders, die beiden in Dordrecht speelden. Hij begon toen hij zes jaar was en kreeg zijn eerste honkbalpak voor zijn zevende verjaardag.

"Je kan dus wel zeggen dat ik besmet ben met het honkbalvirus", vertelt de coach uit Numansdorp. "Ik heb ook bijna geen familieleden die nooit een handschoen hebben vastgehouden. Er werd bij ons naast het huis altijd wel een balletje overgegooid."

Peter vindt het mooi dat honkbal een teamsport is, waarbij je toch individueel moet presteren. "Je kan niet zonder elkaar, maar je kan wel zelf het verschil maken", legt hij uit. "En vroeger vond ik het vooral een hele stoere sport. Ik was al goed in slagbal op school."

Peter voelt zich thuis
Voordat Roubos bij HSV The Islanders kwam was hij lid van meerdere andere verenigingen; Blue Stars, Braves, Birds, Blue Hitters. "Maar bij Islanders voel ik me echt thuis. En dat terwijl ik zelf niet van het eiland kom. Ik voel me er erg gewaardeerd en we hebben in de regio een goed aanzien."

Hoogtepunt van de honkbalcarrière van de Numansdorper is het toernooi dat hij speelde in Amerika met de Holland Astros, een Nederlands/Amerikaans gelegenheidsteam. "Ik was toen 45, maar ik voelde me net een klein kind op schoolreis. Hele gave herinneringen heb ik hieraan overgehouden."

Uitdaging
Pupillen coachen is geen makkelijke klus. Honkbal is een sport met veel losse elementen en er is dus veel om onder de knie te krijgen. Maar daar zit voor Peter juist de uitdaging. "Het geeft me de kans om ieder kind eigen doelen te geven binnen de sport. Je kan niet alles in één keer leren. En kinderen zelfvertrouwen geven is dan ook ontzettend belangrijk. Want met alleen de techniek kom je er niet."

Verder vindt hij het goed om de kinderen mee te geven dat ze respect moeten hebben voor elkaar, maar ook voor tegenstanders en scheidsrechters. "Zonder kun je geen wedstrijd spelen, dus laat zien dat je dankbaar bent dat ze er zijn."

Ouders en kinderen
De ouders en kinderen zijn dan ook lovend over hun coach. "Peter ziet het beste in elk kind en zorgt hiermee dat iedereen een plekje binnen het team krijgt", aldus moeder Petra Vos. Haar zoon Dennis zegt erover: "Peter kan goed lesgeven en is leuk en grappig!" En moeder Bianca van Gerven vult aan: "Hij is een goede coach, omdat hij ieder kind in zijn waarde laat en op de juiste manier weet te benaderen." Haar zoons Ruben en Jesse spelen in het team. Ze vinden dat Peter alles goed voordoet en iedereen een kans geeft.

Als speler is Roubos kritisch op zichzelf en wil hij altijd optimaal presteren. Maar zodra hij met de kinderen op het veld staat is hij puur bezig met ervoor zorgen dat iedereen het naar de zin heeft. "Mijn grootste doel als coach is om ervoor te zorgen dat de kinderen net zoveel van honkbal gaan houden als ik."

Bij de pupillen spelen jongens en meisje van 5 tot en met 12 jaar. Gratis meetrainen kan! Stuur voor meer info een mailtje naar info@the-islanders.nl

Meer berichten