vrijdag 27 november, 2020 21:35
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto:

Wat wordt jouw keuze voor het Donorregister?

  Samenleving

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Goeree-Overflakkee die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, heeft uiterlijk 28 oktober een brief ontvangen met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 19.300 inwoners van Goeree-Overflakkee.


Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

Brieven van het Donorregister

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.

Uitleg

Inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvingen de eerste brief rond 28 oktober. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief. Heb je hulp nodig bij het invullen van je keuze? Dan kun je binnenlopen bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Veel bibliotheken geven voorlichting. Hier krijg je uitleg over de nieuwe donorwet. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Dit vulden inwoners van Goeree-Overflakkee in

Tot 1 oktober 2020 vulde 52,5% van de inwoners van Goeree-Overflakkee vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 43,1% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 45,5% wil geen orgaandonor worden en 11,4% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Meer berichten