zaterdag 5 december, 2020 23:28
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Peter van der Kraan achter het stuur
Peter van der Kraan achter het stuur (Foto: Gerrit van Loon)

Jongerenwerkers komen met oude stadsbus langs

  Samenleving

Dirksland - De bus staat nu nog even in Brabant, maar het streefbedrag ervoor hadden de mensen van Youth for Christ Goeree-Overflakkee snel binnen. De aangeschafte oude stadsbus wordt omgebouwd tot mobiele ontmoetingsplek voor de jeugd. Chauffeur Peter van der Kraan vertelt waarom hij en collega’s jongeren gaan opzoeken.


De bus wordt over het hele eiland in gezet om jongeren te bereiken. Peter van der Kraan is vooralsnog de enige chauffeur, maar andere mensen met passend rijbewijs zijn welkom. Dat dit busplan door veel mensen ondersteund wordt, blijkt uit de gulle gevers. De benodigde achtduizend euro was via crowdfunding zo binnen.

Hart voor jongeren

Een groep christenen van het eiland en vanuit de gehele breedte van de kerk met één passie; hart voor jongeren, kwam deze zomer bij elkaar. “We deelden allen het gezamenlijke verlangen om gedreven door Gods liefde jongeren op te zoeken, hen te helpen groeien en hen hoop te bieden”, aldus Van der Kraan. “We kwamen in contact met organisatie Youth for Christ en zo ontstond een nieuw initiatief op Goeree-Overflakkee. Dat wordt inmiddels gedragen door een groeiende groep vrijwilligers die zich wil inzetten voor jongeren op ons eiland. We richten ons op preventief jeugdwerk. Onze doelgroep omvat alle jongeren van 12 tot en met 20 jaar.”

Vertrouwen creëren

Die willen ze bereiken naast alle bestaande initiatieven van jongerenwerk. “Door jongeren op straat op te zoeken hopen we dat ze bekend raken met steeds dezelfde gezichten van vrijwilligers. Daarmee creëren we vertrouwen en hopelijk deelname aan laagdrempelige activiteiten. De kracht ligt bij plaatselijke vrijwilligers. Zij komen jongeren ook op andere dagen en momenten tegen in hun dorp. Wanneer de relatie is opgebouwd, kunnen jongeren uitgedaagd worden. Doormiddel van een laagdrempelige mobiele ontmoetingsplek: de bus.”

Aan de slag

De bus wordt binnenkort opgehaald. “Dan gaan we aan de slag en hopen we hem zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Idealiter op een vaste dag en moment in een vast dorp met een vaste ploeg. De jongeren worden uitgenodigd om iets te komen drinken, te gamen, tafelvoetbal te spelen of om gewoon met elkaar te ‘chillen’. Het verlangen is om met vrijwilligers aanwezig te zijn die met de jongeren het gesprek aan gaan. Wij geloven dat jongeren in eerste plaats aandacht en liefde nodig hebben. Zinvolle vrijetijdsbesteding geeft jongeren een doel in hun leven,” denkt Van der Kraan. Aanmelden als vrijwilliger? Of een donatie doen? Neem dan contact op via GO@yfc.nl

Door Gerrit van Loon

Meer berichten