woensdag 25 november, 2020 18:05
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Campagne ‘Zien drinken. Doet drinken.’ van start

  Samenleving

Vandaag, 2 november, is de kick-off van de landelijke campagne ‘Zien drinken. Doet drinken’. Deze campagne wil ouders bewust maken van hun voorbeeldgedrag op het gebied van alcohol gebruik. Als ouder heb je meer invloed dan je denkt om te voorkomen dat een kind op jonge leeftijd al alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet er toe: Als je geen alcohol drinkt in het bijzijn van kinderen en jongeren, verkleint dat de kans dat ze al op jonge leeftijd alcohol gaan drinken.


Zien drinken, doet drinken

Voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Daardoor bestaat het risico dat ze op jonge leeftijd gaan drinken en op latere leeftijd te veel en te vaak gaan drinken. Kinderen ontwikkelen al vanaf hun tweede jaar ‘kennis’ over alcohol: ze leren over alcohol. Vanaf het vierde jaar beginnen kinderen te onthouden, wanneer hun ouders drinken. Ook merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert, als die hebben gedronken. Vanaf hun zesde jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol. Dat betekent dat veel kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Online ouderbijeenkomsten

Youz verslavingszorg organiseert samen met Helder Theater een interactieve online ouderbijeenkomsten. Het theatergezelschap gaat diverse situaties naspelen, die je als ouder waarschijnlijk bekend voor kunnen komen. De preventiemedewerkers van Youz zullen de avond ondersteunen om met ouders in gesprek te gaan en handvatten te bieden. 

In de maanden november, december en januari wordt er in de gemeente Brielle, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Nissewaard, Westvoorne en Rotterdam extra aandacht besteed aan deze campagne. Naast uitingen in de krant, via posters en socialmedia, zijn er lokaal een aantal filmpjes gemaakt en worden ouders uitgenodigd om deel te nemen aan een interactieve online ouderbijeenkomst. Voor  meer informatie kijk je op www.puberenco.nl of www.ziendrinkendoetdrinken.nl

Meer berichten