Afbeelding
Foto: Johan van der Wielen

Nieuw meldpunt voor overlast van licht in de nacht

Samenleving

De Natuur en Milieufederaties lanceren in het kader van de Nacht van de Nacht campagne een meldpunt om lichthinder te melden. Op de website www.maghetlichtuit.nl kan iedereen vanaf heden foto’s plaatsen van overbodige verlichting, bouwlampen die hinder veroorzaken of bedrijven die de hele nacht licht laten branden en waar je als omwonende last van hebt.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat vijf procent van de Nederlanders ernstige lichthinder ondervindt en drie procent slaapverstoring. Dat zijn meer dan een miljoen mensen. Woon je naast een sportpark dat ’s nachts de lichten laat branden? Kun jij niet in slaap komen door een straatlantaarn die precies jouw slaapkamer binnen schijnt? Of word je gek van die knipperende reclameverlichting die de hele nacht onnodig aan blijft? Meld je klacht op de website www.maghetlichtuit.nl en medewerkers van de Nacht van de Nacht nemen dan contact op met de gemeente of met het bedrijf met het verzoek er iets aan te doen.

Nederland één van meest verlichte landen ter wereld
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Ambassadeur Andre Kuipers zag vanuit de ruimte Europa het meest oplichten. Binnen Europa lichten België en Nederland het meest op. Deze lichtvervuiling heeft negatieve effecten op de gezondheid van mens en dier. Uit het advies van de Gezondheidsraad blijkt dat (langdurig) nachtwerk kan leiden tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Door de overmatige verlichting staan nachtvlindersoorten onder druk en raken jaarlijks miljoenen trekvogels gedesoriënteerd.

Veel onnodige bedrijfsverlichting
Afgelopen maand maakten vrijwilligers van de Nacht van de Nacht campagne 1.327 foto’s van bedrijven in de nacht. Maar liefst 72 procent van de bedrijven had onnodige verlichting branden. Bedrijven verspillen hiermee jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu (stroomverbruik van 150.000 huishoudens). Omdat ledverlichting zuiniger en goedkoper is in gebruik laten steeds meer bedrijven verlichting en reclameverlichting de hele nacht branden. Naar aanleiding van dit onderzoek ontving de Nacht van de Nacht vele mails van burgers die last hebben van lichthinder. Dit was een van de redenen om het meldpunt voor lichthinder te lanceren.

Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een campagne van de Natuur- en Milieufederaties met als doel Nederland donkerder en duurzamer te maken. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er normaal honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven bedrijven, gemeenten en consumenten op honderden plekken lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de zestiende keer georganiseerd op zaterdag 24 oktober. Met dit jaar een avondvullend programma via facebook en Youtube. Op www.nachtvandenacht.nl staat het programma.

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 17 minuten geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 19 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek gisteren