vrijdag 30 oktober, 2020 00:35
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
DBGC in betere tijden
DBGC in betere tijden (Foto: PR)

Inbraakserie bij DBGC frustreert vrijwilligers

  Samenleving

Oude-Tonge - Sportpark De Koepel, het onderkomen van DBGC in Oude-Tonge, is eind september voor de vierde keer in niet al te lang tijd doelwit geworden van inbraak en vernielzucht. Volgens bestuurslid Hans van Kampen is dat enorm frustrerend voor alle vrijwilligers. Na elk incident zakt de moed de vrijwilligers verder in de schoenen.


“We hebben geen gereedschap meer om de vernielingen te repareren. En als we weer wat hebben is het wachten op een volgende inbraak, ongeacht de meerdere sloten en beveiliging die we aanbrengen. Het is niet alleen materiële schade, ook de emoties bij de vrijwilligers lopen hoog op.” Om inbraak en vernielingen tegen te gaan, werken andere verenigingen op het eiland samen in een surveillancegroep. Voor dorpen die te ver uit elkaar liggen op het eiland is dat niet mogelijk. “Ons sportcomplex heeft, mede door de afgelegen locatie, al jaren te kampen met een onophoudelijke reeks van inbraken en vandalisme. Alle aangiften bij de politie en de genomen beveiligingsmaatregelen hebben nooit tot een aanhouding geleid,” zegt bestuurslid Hans van Kampen. Hij handelt de aangiftes voor DBGC af bij politie en is contactpersoon voor de verzekeringen.

Uitgewerkt plan

Camera's ophangen mag niet in verband met de Wet op Privacy. “Maar welke wet geeft toestemming tot inbraak, het vernielen en overhoop halen van andermans spullen?”, luidt de verontwaardiging. DBGC zit in een renovatietraject. De accommodatie is zwaar verouderd en versleten en veel van onze gemeenteraadsleden hebben ter plaatse poolshoogte genomen, meldt Van Kampen. “Zij begrijpen onze wensen. Er ligt een prachtig plan, uitgewerkt door vrijwilligers van DBGC die daar hun ziel en zaligheid in hebben gelegd. Inmiddels zijn we beland in de hopelijk afrondende fase: er moet overeenstemming komen met de gemeente over de kosten.”

Clubliefde

Tegelijkertijd met de realisatie van nieuwbouw, zal het niveau van beveiliging fors moeten worden opgeschroefd. “We zijn blij en trots dat DBGC beschikt over een groep mensen die veel vrije tijd en moeite in de club steken. Hun frustratie na weer een nieuw gevalletje inbraak of vandalisme is begrijpelijk. Soms is het om moedeloos van te worden, maar gelukkig weten de onze vrijwilligers toch steeds opnieuw de schouders eronder te zetten. Clubliefde gaat blijkbaar heel ver. Dat is een immaterieel goed dat onze criminele bezoekers ons niet kunnen afpakken.”
Tekst: Gerrit van Loon

Meer berichten