donderdag 6 augustus, 2020 18:09
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee

Oprichtsters van duurzame blog Fair Fridaygenomineerd voor Duurzame Jonge 100

  Persoonlijke verhalen

Anne van Veen en Elrike Drooger: Jong en duurzaam

Utrecht – Ze zijn jong, hip en houden van fashion. Maar wel duurzaam als het even kan. Anne van Veen en Elrike Drooger startten twee jaar terug met hun blog Fair Friday en werden recent genomineerd voor de duurzame jonge 100, een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die bezig zijn met duurzaamheid.

Vriendinnen Elrike Drooger (28) oorspronkelijk uit Sommelsdijk en Anne van Veen (25) uit Zeist, wonen nu beide in Utrecht. Ze leerden elkaar kennen tijdens een trip naar Engeland, waar ze vrijwilligerswerk gingen doen. Elrike: “Dat is al acht jaar geleden. We hadden allebei een hart voor maatschappelijke onderwerpen. Waren bezig de wereld te verbeteren. Het verhaal van Tony Chocoloneley kwam op de markt. Dat sprak ons heel erg aan en we vonden elkaar daar in. Toen zagen we de documentaire The True Cost; over de wanpraktijken in de kledingindustrie en dat was een eyeopener voor ons.” De meiden besloten te stoppen met het kopen van fast fashion. Ze wilden het anders doen. “Anderen vroegen ons hoe dat dan moest. Duurzaam is toch duur en ziet dat er niet suf uit? Zo kwamen we op het idee het te gaan delen door middel van onze blog Fair Friday.”

Laagdrempelig

Door middel van hun blog helpen ze anderen om stijlvolle, betaalbare duurzame kleding te vinden. De ideeën daarover zijn steeds in ontwikkeling. “We begonnen met bloggen, maar kwamen erachter dat we schrijven niet zo leuk vonden,” vertelt Anne lachend. “Onze volgers vinden het vooral leuk om inspiratie op te doen door het te zien. Dus de focus ligt momenteel vooral op Instagram. We willen daar op een educatieve manier over vertellen en dat samenbrengen met beeld.” Elrike vult aan: “We willen ook dat het laagdrempelig is. We richten ons op vrouwen tussen de 20 en 40 jaar. Het is belangrijk dat ze zich kunnen identificeren met ons en zien dat het er top uit kan zien. We hebben het zeker over inhoudelijke dingen, maar op een leuke manier.”

Iedereen duurzaam

Anne: Onze omgeving was er eerst niet zo mee bezig. Nu lijkt het of iedereen er wel een beetje mee bezig is. In de afgelopen twee drie jaar zien we al veel verschil bij vrienden en familie. Of je nu minder vlees moet eten, minder auto rijden enzovoorts. Je hoort zoveel waar een boodschap in zit van: verander je gedrag voor de wereld. Dat kan een beetje veel worden. Het is belangrijk dat het behapbaar blijft.” Elrike denkt dat je er wel voor open moet staan. “Het gaat voor iedereen anders. En kleine stapjes zijn ook prima. Gedragsverandering is gewoon heel lastig. Wat helpt is als mensen er heel erg door geraakt worden of dat ze zien dat iets heel tof is.”

DJ100

Het duo besloot zich aan te melden voor de duurzame jonge 100. Elrike: “Er staan zoveel mooie initiatieven bij van mensen die op allerlei vlakken verschil proberen te maken en daar passie voor hebben. Ik vind het heel mooi dat er op die manier een platform voor is en het bekend gemaakt wordt.” Ze kwamen door de eerste selectie voor de lijst van 200, helaas niet voor de laatste shortlist van 100. Maar het brengt hen wel leuke dingen. Anne: “Binnen de Fair Fashion bestaat een netwerk waarin we elkaar ontmoeten en elkaar inspireren. Dan merk je dat je het samen draagt.”

Toekomstmuziek

Fair Friday is geen fulltime bezigheid voor de vriendinnen. Anne: “Zelf ben ik net gestopt met studeren, Elrike is nog wel een of twee jaar bezig. We zijn nu aan het bedenken hoe we verder gaan. We hebben altijd heel veel ideeën. Er zijn natuurlijk een paar doelen voor het komende jaar. Meer advies en workshops geven bijvoorbeeld, we merken dat daar behoefte aan is.” Elrike: “En een magazine lanceren zou ook heel leuk zijn. Maar dat is nog dromen.”

Tekst: Mariska den Hartog

Meer berichten