maandag 17 februari, 2020 19:42
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Lars
Lars

Oefeningen kunnen beugel voorkomen

  Persoonlijke verhalen

Wanneer kinderen problemen hebben met hun gebit, komt daar in eerste instantie een tandarts of orthodontist aan te pas. Maar wist je dat sommige gebitsproblemen ook opgelost kunnen worden met behulp van een logopedist?

Als de spieren in het mondgebied op een verkeerde manier gebruikt worden, heeft dat invloed op de stand van de kaken en het gebit. Een logopedist kan door middel van oefentherapie het evenwicht in het gebruik van de spieren herstellen. Dit heet oromyofunctionele therapie. Door het kind de verkeerde gewoonten en reflexen af te leren en de mondspieren in evenwicht te brengen, wordt de stand van de kaken en het gebit verbeterd.

Verkeerde gewoonten

Die verkeerde gewoonten kunnen verschillende zijn. Een kind houdt zijn mond bijvoorbeeld steeds geopend of duwt de tong bij het slikken krachtig tegen de tanden, waardoor er een overbeet ontstaat. Als de tong in rust en tijdens het slikken een verkeerde positie heeft, heeft dat ook gevolgen voor de uitspraak. Bij het uitspreken van de t, d, n, l, s en z gaat het mis en gaat het kind slissen of lispelen. En tot slot een veel voorkomend verschijnsel: duim- of vingerzuigen. Doordat de tong naar beneden gedrukt wordt, heeft die geen juiste positie. De lippen sluiten niet goed en er wordt verkeerd geslikt.

Veel oefenen

Met behandeling door een logopedist kun je dus veel oplossen. Patricia Vermunt weet dat inmiddels uit ervaring. “Vorig jaar gaf onze tandarts aan dat onze zoon Lars een flinke overbeet had en dat het gevolg was van verkeerd slikken. Hij adviseerde logopedie. Dat advies hebben we opgevolgd. Er zat 9 mm ruimte tussen zijn ondertanden en boventanden.” Na negen maanden van dagelijkse oefeningen, slapen met een multitrainer in zijn mond, anders leren eten en slikken en wekelijkse bezoeken bij de logopedist is er resultaat.

Goed resultaat

“Het was best een opgave voor Lars, maar het resultaat mag er zijn. Zijn tanden gingen langzaam in de positie staan zoals het hoort en inmiddels heeft hij geen overbeet meer. Zijn tanden staan goed, een mooie nette rij tanden heeft hij. Als het zo blijft, hoeft hij geen beugel. Ik denk dat heel veel mensen niet weten dat dit kan. Je kan hiermee gewoon een beugel voorkomen of tenminste de overbeet al een paar mm zelf terugbrengen, zodat je misschien minder lang een beugel hoeft! Als je er maar op tijd mee begint als de kaak nog niet volgroeid is. Daarnaast kost een beugel een hoop geld en logopedie krijg je vergoed van de verzekering.”

Meer berichten