zaterdag 6 juni, 2020 00:13
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Foto: Getty Images/iStockphoto

Doe mee met het nationale tuinonderzoek

  Natuur

We zijn de komende tijd meer dan ooit in onze tuin. Komt dat even goed uit dat Natuurmonumenten eind april het Nationale Tuinonderzoek heeft gelanceerd. Het doel daarvan is inzicht krijgen in hoeveel ruimte de natuur krijgt en kán krijgen in onze tuinen. En om deelnemers te motiveren om hun tuin te vergroenen.

Paul Begijn boswachter bij Natuurmonumenten: “In deze rare tijden snakken mensen naar natuur. Begrijpelijk. Maar je kunt ook zelf voor natuur zorgen, in je tuin of op je balkon. Ik zie nog heel vaak tuinen waar nauwelijks een grasspriet is te bekennen. In het onderzoek vragen we mensen hoe hun tuin er nu uit ziet. Hoeveel tegels heb je, is er nestgelegenheid? Daarna vragen we of de deelnemers hun tuin willen vergroenen." Meedoen kan via www.natuurmonumenten.nl/tuinonderzoek. Met de antwoorden krijgt Natuurmonumenten inzicht in de staat van de Nederlandse tuin en of mensen bereid zijn om meer ruimte voor groen in hun tuin te creëren. "Misschien moeten we onze zomervakantie wel in de achtertuin doorbrengen. Ik hoop dat mensen meer dan ooit bereid zijn natuur in de tuin meer ruimte te geven. Wel zo gezellig en mooi, en nog goed voor de biodiversiteit ook. Zeker ook in stedelijk gebied."

Natuurgebied in eigen tuin

Naast het Nederlandse landschap, waar veel dieren huizen, vormen ook tuinen een plek waar veel dieren wonen. Huismussen, zwaluwen, vleermuizen en wilde bijen maken in of aan onze huizen hun nest. Door moderne bouwtechnieken en verstening is daarvoor steeds minder ruimte beschikbaar. Heggen, beplanting en andere braakliggende hoekjes verdwijnen.

Biodiversiteit onder druk

Het aantal insecten neemt dramatisch af, tonen Nederlandse én internationale onderzoeken keer op keer. In ons land worden meer dan de helft van de 360 soorten wilde bijen bedreigd. De natuur in Nederland is uit balans. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Boswachter Paul: "Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. We hebben eindeloos veel privétuinen en daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter. De inrichting van tuinen is, zeker binnen de stedelijke omgeving, voor biodiversiteit zeer belangrijk.”

Meer berichten