maandag 26 oktober, 2020 05:53
Logo rondomvandaag.nl/goereeoverflakkee
Tuintjesmarkt
Tuintjesmarkt

De tuintjesmarkt; gezellig én coronaproof alternatief voor populaire rommelmarkt

  Evenement

STAD AAN ‘T HARINGVLIET - Een tijd lang was het akelig stil voor rommelmarkt bezoekers. Speurders zaten in de weekenden thuis en verkopers hielden hun waar dit jaar op zolder. Een groot gemis voor velen, maar hieruit ontstond in heel Nederland echter ook een bijzonder, nieuw fenomeen; de tuintjesmarkt. Tuinen en opritten werden het nieuwe toneel voor de rommelmarkt - gezellig, coronaproof én goed voor de sfeer in het dorp. 


Sarena van Hengel organiseert 3 oktober voor de tweede keer een tuintjesmarkt in haar dorp Stad aan ‘t Haringvliet. Twee jaar geleden werd zij aangestoken door het rommelmarkvirus maar door de coronamaatregelen leek het dit jaar voor haar een rustig jaar  te worden. In juli maakte ze voor het eerst kennis met een nieuw alternatief, een tuintjesmarkt in Stellendam: “Het was zo gezellig en druk. Ik dacht gelijk, ik heb toch nog wat ‘zooi’ liggen en mijn buren vast ook, dit is ook wat voor bij mij op het dorp” 

Het concept van een tuintjesmarkt is eigenlijk heel simpel. Mensen die wat willen verkopen, kunnen hun tuintje of oprit aanmelden en op hun eigen terrein een kleedje neerleggen of een standje neerzetten. De organisator maakt een kaartje met de deelnemende tuinen en iedereen die zin heeft mag langs de tuintjes lopen of fietsen om te kijken of ze iets moois kunnen vinden. Iedereen die wat wil verkopen hoeft zich alleen aan te melden bij de organisator. Er zijn vaak zelfs buren die hun tuin of oprit beschikbaar stellen voor verkopers van buiten het dorp. Tuintjesmarkten zijn coronaproof, je bent lekker in de buitenlucht en afstand houden is in een grote tuin of op de oprit geen probleem. Doordat iedereen hun spullen aanbieden op eigen terrein is er geen gemeentelijke vergunning nodig. 

Enthousiast door het creatieve idee ging Sarena gelijk aan de slag. In haar eentje prikte ze een datum en zorgde ze ervoor dat het nieuws over tuintjesmarkt Stad aan ‘t Haringvliet zich als een vuurtje door het dorp verspreidde: “Ik heb flyers uitgedeeld, postte berichten in heel veel Facebook-groepen en benaderde lokale en regionale kranten.” De eerste tuintjesmarkt van Stad aan ‘t Haringvliet was een groot succes. Er meldden zich 37 tuintjes aan: “Het was echt geweldig gelukt, mensen uit de hele omgeving en verder kwamen op de tuintjesmarkt af,” vertelt Sarena. 3 oktober organiseert ze de tweede tuintjesmarkt van Stad en wie weet in de toekomst meer: “Dit jaar niet natuurlijk, je wilt ook niet in storm en regen op een kleedje zitten, maar misschien weer in het voorjaar en zeker in de zomer ook.”

Tuintjesmarkten schieten als paddestoelen uit de grond. In Goeree-Overflakkee is het concept mateloos populair (o.a. in Dirksland, Oude-Tonge, Middelharnis en Stellendam) en ook in Schouwen-Duiveland zijn de eerste tuintjesmarkten georganiseerd. Nog geen tuintjesmarkt bij jou in de buurt, dan kan je altijd zelf eentje beginnen, aldus Sarena: “Het begint bij een datum prikken en zoveel mogelijk mensen laten weten waar je mee bezig bent. Uiteindelijk doe je het nooit alleen, maar altijd met je buurt of dorp.” Volgens Sarena is zo’n tuintjesmarkt super voor de sociale cohesie in stad, dorp of wijk: “Je komt elkaar nauwelijk nog tegen. Soms op straat, dan zwaai je eens wat, maar je leert elkaar niet kennen. Wat ik zo mooi vind aan een tuintjesmarkt, is dat je elkaar ontmoet en even een praatje kan maken. Het is zeker goed voor het dorpsgevoel.”

Meer informatie over de tuintjesmarkt van 3 oktober in Stad aan ‘t Haringvliet kunt u vinden op www.tuintjesmarktstad.nl, je kan je hier ook opgeven. Zelf een tuintjesmarkt organiseren bij u in de buurt, Sarena beantwoord graag je vragen via mail, contactgegevens zijn op de site te vinden.

Meer berichten